P. 1
cibulan

cibulan

|Views: 23|Likes:
Published by D'cky Banu Azize

More info:

Published by: D'cky Banu Azize on Jun 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/15/2013

pdf

text

original

DONGENG BAHASA SUNDA

SAJARAH PAMANDIAN ALAMI CIBULAN jeung sumur tujuh FAIZAL X.4

Sajarah pamandian alami CIBULAN jeung sumur tujuh Désa Maniskidul Kacamatan Jalaksana kabupaten Kuningan
Kabupaten Kuningan anu ayana di kulon daya Gunung Ciremai, ngabogaan loba obyek wisata. Mimitian ti wisata alam, sajarah sarta wisata budaya. Salah sahiji obyek wisata unggulannya nyaéta kolam pemandian Cibulan. Kolam éta perenahna di Désa Manis Kidul, Kacamatan Jalaksana, atawa kira-kira tujuh kilométer ti Dayeuh Kuningan. Obyek wisata Cibulan mangrupa salah sahiji obyek wisata pangkolotna di Kabupatén Kuningan. Diresmikeun dina 27 Agustus 1939 ku Bupati Kuningan anu waktu éta dijabat ku, R.A.A. Mohamand Achmad. Biasana pikeun bisa asup ka obyek wisata Cibulan, leuwih tiheula para wisatawan kudu meuli tiket. Pikeun harga tiket pikeun barudak dikenakan Rp 1.000 pér jelema, sedengkeun pikeun jelema dewasa Rp 2.000 pér jelema. Obyek wisata pemandian Cibulan sorangan dikokolakeun ku Pamaréntah Désa Manis Kidul. Biasana sok rame didatangan para wisatawan dina poé Minggu atawa poé libur. Sadia fasilitas jieun para nu datang anu cukup lengkep. Tempat ganti pakéan, kamar leutik, kamar mandi, tempat bilas saréngsé ngojay, musholla sarta penyewaan ban karét. Henteu ngan éta, para nu datang ogé bisa ngarasakeun puluhan lauk anu boga warna dawuk kehitaman, atawa anu leuwih dipikawanoh lauk Kancra Bodas (Lauk Déwa) di jero kolam kasebut.

Nurutkeun carita anu ngembang di golongan Masarakat Désa Maniskidul sarta masarakat Kuningan umumna, lauk déwa anu aya di kolam Cibulan ieu konon baheulana nyaéta soldadu-soldadu anu baha atawa henteu satia dina mangsa pamaréntahan Prabu Siliwangi. Singget carita, soldadu-soldadu pembangkang kasebut saterusna dikutuk ku Prabu Siliwangi ku kituna jadi lauk. Konon lauk-lauk déwa ieu ti tiheula nepi ka ayeuna jumlahna henteu ngurangan atawa nambahan. Lamun kolam dibedahkeun, lauk-lauk ieu baris leungit teuing kamana, tapi waktu kolam dieusi cai, maranéhanana baris balik deui kalayan jumlah kawas mimitina

Tapi leupas ti bener atawa henteuna legenda kasebut hususna pikeun masarakat Kuningan, nepi ka ayeuna euweuh anu wani nyokotna. Aya kapercayaan yén sing saha anu wani nyokot sarta ngaréwong lauk-lauk kasebut baris meunangkeun kemalangan. Sajaba kolam kalayan lauk Kancra Bodas, aya tujuh asal cinyusu anu dikeramatkan. Tujuh cinyusu ieu diwangun ti kolam-kolam leutik anu unggal miboga ngaran pangsoranganna. Sumur hiji, Kejayaan, sumur dua, Kemulyaan, sumur katilu, Pengabulan, sumur opat, Cirancana, sumur lima, Cisadane, sumur genep Gampangna, sarta sumur tujuh, Kasalametan. Di antara katujuh sumur éta, konon ti salah sahiji sumur anu ngaranna Cirancana aya kepiting emas. Lamun aya jelema anu keur mujur sarta bisa nempo wujud ti kepiting emas kasebut, mangka sagala kahayangna baris terkabul. Sajaba aya tujuh asal cinyusu, ogé aya hiji petilasan anu tempatna dikelilingi ku ka tujuh asal cinyusu kasebut. Konon nurutkeun carita, petilasan kasebut mangrupa petilasan Prabu Siliwangi. Petilasan mangrupa susunan batu menhir sarta dua patung maung. Tujuh sumur sarta petilasan Prabu Siliwangi mindeng didatangan jelema pikeun berziarah, utamana dina peuting Jumaah Kliwon atawa salila bulan Maulud dina penanggalan Hijriah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->