P. 1
Rancangan Harian PKBP - Komponen Kemahiran Hidup.ppt

Rancangan Harian PKBP - Komponen Kemahiran Hidup.ppt

|Views: 491|Likes:
Published by Jezz Rozario

More info:

Published by: Jezz Rozario on Jun 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/23/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN SULTAN YAHYA PETRA 1, 18000 KUALA KRAI, KELANTAN.

Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kemahiran Hidup.

Disediakan oleh: Jawatankuasa Pengurusan Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran. Sekolah Kebangsaan Sultan Yahya Petra 1 18000 Kuala Krai, Kelantan.

Tajuk / Topik: 1. Masakan Kemahiran: 1.1 Mengenal alatan Kandungan : 1.1.1 Alatan di dapur 1.1.2 Mengenalpasti alatan di dapur. Objektif: Pada akhir P& P ini, murid dapat: a. Menamakan alatan di dapur i. Alatan memasak ii. Alatan menghidang Aktiviti: i. Menamakan peralatan memasak yang ditunjukkan oleh guru. ii. Memadankan gambar dengan objek peralatan memasak iii. Melabelkan gambar-gambar peralatan untuk memasak. BBM: Kad sukukata, kad perkataan , Kad Gambar, Bahan Multimedia.
Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Hidup.

Tajuk / Topik: 1. kad perkataan . Melabelkan gambar-gambar peralatan untuk mencuci dan menyukat .2. Alatan menyukat. Hidup. iv. ii. Masakan Kemahiran: 1.2 Mengenalpasti alatan di dapur. iii. Menamakan alatan di dapur iii.1 Mengenal alatan Kandungan : 1. Objektif: Pada akhir P& P ini.1 Alatan di dapur 1. .2. Bahan Multimedia. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Alatan mencuci. Aktiviti: i. Memadankan gambar alatan mencuci dan menyukat dengan perkataan yang sesuai. murid dapat: a. BBM: Kad sukukata. Menamakan peralatan mencuci dan menyukat yang ditunjukkan oleh guru. Kad Gambar.

2. Kad Gambar. ii. Masakan Kemahiran: 1.2 Menggunakan alatan dengan betul.2 Fungsi alatan. Kandungan : 1.Tajuk / Topik: 1. Aktiviti: i. murid dapat: i. Menyesuaikan gambar bahan dengan gambar alatan yang sesuai pada lembaran kerja yang disediakan. . ii. BBM: Kad sukukata. Menonton dengan penuh minat tayangan video mengenai penggunaan alatan dengan betul. Menonton dengan penuh minat tayangan video mengenai penggunaan alatan dengan betul. kad perkataan . Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Bahan Multimedia. Objektif: Pada akhir P& P ini. Hidup. Menyesuaikan bahan dengan alatan yang betul.

3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan. ii.3.Tajuk / Topik: 1. Menonton tayangan video mengenai latihan kebakaran. Kandungan : 1. Menyatakan cara menyelamatkan diri semasa kebakaran. Aktiviti: i. iii. iii. Masakan Kemahiran: 1. Menerangkan peraturan keselamatan diri. Bersoaljawab mengenai tayangan video yang telah dilihat. ( Latihan kebakaran) Objektif: Pada akhir P& P ini. BBM: Bahan Multimedia. Hidup. murid dapat: i. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan peraturan keselamatan diri. . Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.1 Keselamatan diri.

Tajuk / Topik: 1. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.3. ( Pertolongan cemas) Objektif: Pada akhir P& P ini. Menerangkan peraturan keselamatan diri. ii. Menerangkan cara-cara pertolongan cemas. BBM: Bahan Multimedia. Aktiviti: i.1 Keselamatan diri. Bersoaljawab mengenai tayangan video yang telah dilihat. Kandungan : 1. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan peraturan keselamatan diri. Masakan Kemahiran: 1.3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan. murid dapat: i. iii. Menonton tayangan video mengenai pertolongan cemas iii. Hidup. .

3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan. ii. Hidup. iii. Masakan Kemahiran: 1. Bersoaljawab mengenai tayangan video yang telah dilihat.. Menerangkan langkah keselamatan di dapur. Menerangkan peraturan penggunaan alatan di dapur.2 Keselamatan alatan. BBM: Bahan Multimedia.3. . Kandungan : 1.3.Tajuk / Topik: 1. iii. 1. murid dapat: i. Menonton tayangan video mengenai peraturan keselatan dan langkah keselamatan di dapur. Aktiviti: i. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan peraturan penggunaan alatan dan langkah keselamatan yang patut diberi perhatian semasa di dapur. Objektif: Pada akhir P& P ini.3 Keselamatan di dapur. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.

Mewarna gambar yang menunjukkan cara menyimpan alatan dapur yang betul.Tajuk / Topik: 1. Objektif: Pada akhir P& P ini. . BBM: Bahan Multimedia. Menerangkan langkah menyimpan alatan dapur. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan cara menyimpan alatan dapur. ii. murid dapat: i. Aktiviti: i. iii. iii. Masakan Kemahiran: 1. Hidup.4 Cara menyimpan alatan dapur.3. Kandungan : 1. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan. Menerangkan menyimpan alatan dapur. Menandakan (√) pada gambar yang menunjukkan menyimpan alatan dapur yang betul.

. Hidup. ii. Menandakan (√) pada gambar amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul.4.Tajuk / Topik: 1. a. Bahan Multimedia. Masakan Kemahiran: 1. Aktiviti: i.1 Kebersihan diri. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. iii. Mewarna gambar yang menunjukkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. pakaian Objektif: Pada akhir P& P ini. iii. Mewarna gambar yang menunjukkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. ii.4 Mengamalkan kebersihan. BBM: kad perkataan. anggota badan b. Menandakan (√) pada gambar amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. murid dapat: i. Menerangkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. kad gambar. Menerangkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. Kandungan : 1.

iii. Objektif: Pada akhir P& P ini. ii. Menandakan (√) pada gambar melaksanakan tugasan harian yang betul. Menerangkan melaksanakan tugasan harian yang betul. ii. Hidup. Menandakan (√) pada gambar melaksanakan tugasan harian yang betul. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. iii. Menerangkan cara melaksanakan tugasan harian yang betul. Aktiviti: i. Kandungan : 1.Tajuk / Topik: 1. Bahan Multimedia. murid dapat: i. Mewarna gambar yang menunjukkan melaksanakan tugasan harian yang betul. BBM: kad perkataan.4.4 Mengamalkan kebersihan. melaksanakan tugasan harian. c. .1 Kebersihan diri. Mewarna gambar yang menunjukkan melaksanakan tugasan harian yang betul. kad gambar. Masakan Kemahiran: 1.

BBM: kad perkataan. Aktiviti: 1. Objektif: Pada akhir P& P ini.4 Mengamalkan kebersihan. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Kandungan : 1. kad gambar.Tajuk / Topik: 1. Menerangkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul iii.4. Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul iii. ii. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. . Menerangkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. ii.2 Kebersihan alatan / bahan. Bahan Multimedia. murid dapat: i. Masakan Kemahiran: 1. Hidup.

. Aktiviti: 1.Tajuk / Topik: 1. iii. ii. Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul.3 Kebersihan bilik. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Objektif: Pada akhir P& P ini. BBM: kad perkataan.4 Mengamalkan kebersihan.4. Hidup. murid dapat: i. kad gambar. Menerangkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul. Bahan Multimedia. ii. Kandungan : 1. Masakan Kemahiran: 1. Menerangkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul. Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul iii.

Memadankan gambar alatan jahitan dan bahagian mesin jahit yang betul. BBM: kad perkataan. Menamakan alatan jahitan dan bahagian mesin jahit. Kandungan : 2. Bahan Multimedia. ii. murid dapat: i. Jahitan Kemahiran: 2. Objektif: Pada akhir P& P ini. Aktiviti: 1.Tajuk / Topik: 2. . Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.1 Alatan jahitan. Hidup.1. Menandakan (√) pada gambar alatan jahitan dan bahagian mesin jahit yang betul. Menamakan alatan jahitan dan bahagian mesin jahit. kad gambar. 2.1 Mengenal pasti alatan jahitan.

1. Menamakan alatan pertukangan yang ditunjukkan berdasarkan gambar. Objektif: Pada akhir P& P ini. Mengenal pasti alatan pertukangan. BBM: kad perkataan. Kandungan : 3. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Memadankan gambar alatan pertukangan yang betul. kad gambar. murid dapat: i. Bahan Multimedia.Tajuk / Topik: 3. ii.1 Alatan di bengkel. Menamakan alatan pertukangan yang ditnjukkan berdasarkan gambar yang disediakan. 2. Pertukangan Kemahiran: 3. . Aktiviti: 1. Menandakan (√) pada gambar alatan pertukangan yang betul. Hidup.

1. Menandakan (√) pada gambar alatan perkebunan yang betul. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Perkebunan Kemahiran: 4. 2. ii. Menamakan alatan perkebunan yang ditnjukkan berdasarkan gambar yang disediakan.1 Alatan untuk berkebun. Menamakan alatan perkebunan yang ditunjukkan berdasarkan gambar. Aktiviti: 1. Hidup. 1 Mengenal pasti peralatan perkebunan. Kandungan : 4. murid dapat: i. kad gambar. Bahan Multimedia. Memadankan gambar alatan perkebunan yang betul. BBM: kad perkataan. Objektif: Pada akhir P& P ini.Tajuk / Topik: 4. .

Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Bahan Multimedia. Memadankan gambar cara membersihkan diri yang betul. Objektif: Pada akhir P& P ini. Menerangkan cara menjaga kebersihan diri berdasarkan gambar.Tajuk / Topik: 4. Memadankan gambar cara membersihkan diri yang betul. Kandungan : 4. Hidup. Menerangkan cara menjaga kebersihan diri berdasarkan gambar. 4 Mengamalkan kebersihan. Perkebunan Kemahiran: 4. murid dapat: i. Aktiviti: 1.4. kad gambar. BBM: kad perkataan. 2.1 Kebersihan diri. . ii.

Pemeliharaan haiwan Kemahiran: 5. Memadankan gambar haiwan peliharaan yang betul berdasarkan gambar-gambar haiwan yang disediakan. kad gambar. Aktiviti: 1.1.Tajuk / Topik: 5.1 Jenis-jenis haiwan. ii. Menamakan haiwan-haiwan peliharaan berdasarkan gambar. BBM: kad perkataan. 1 Mengenal pasti haiwan peliharaan Kandungan : 5. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. murid dapat: i. 2. Menamakan haiwan-haiwan peliharaan berdasarkan gambar. Bahan Multimedia. Objektif: Pada akhir P& P ini. . Memadankan gambar haiwan peliharaan yang betul berdasarkan gambar-gambar haiwan yang disediakan. Hidup.

Menamakan alatan mendobi berdasarkan gambar. Aktiviti: 1. Bahan Multimedia.Tajuk / Topik: 6. BBM: kad perkataan. Asas Mendobi Kemahiran: 6. 1 Mengenal dan menggunakan alatan mendobi. ii. Memadankan gambar alatan mendobi yang betul berdasarkan gambar situasi penggunaannya yang disediakan.1. Memadankan gambar alatan mendobi yang betul berdasarkan gambar situasi penggunaannya yang disediakan. Hidup. Kandungan : 6.1 Alatan mendobi yang asas. 2. kad gambar alatan mendobi . Menamakan alatan mendobi berdasarkan gambar. . murid dapat: i. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Objektif: Pada akhir P& P ini.

BBM: kad perkataan. kad gambar alatan mendobi . Asas Mendobi Kemahiran: 6. Menerangkan peraturan penggunaan alatan. ii.1 Keselamatan diri 6.2. murid dapat: i. Menerangkan peraturan keselamatan. . Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Berbincang dan bersoaljawab mengenai peraturan keselamatan yang perlu dipatuhi semasa menggunakan alatan mendobi. 2 Langkah-langkah keselamatan semasa mendobi. ( sterika ) 2. Aktiviti: 1.2 Keselamatan alatan. Menandakan gambar penggunaan alatan mendobi yang betul penggunaannya. Hidup. Objektif: Pada akhir P& P ini. Bahan Multimedia. Kandungan : 6.2.Tajuk / Topik: 6.

Objektif: Pada akhir P& P ini. Asas Mendobi Kemahiran: 6. Menamakan jenis-jenis fabrik : i) fabrik asli ii) fabrik tiruan. Aktiviti: 1. Menamakan jenis-jenis fabrik berdasarkan bahan maujud dan gambar fabrik yang disediakan. Menamakan bahan yang digunakan. Bahan Multimedia.Tajuk / Topik: 6.1 Bahan-bahan mendobi. Kandungan : 6. kad gambar jenis-jenis fabrik. 3 Mengenal pasti bahan mendobi. murid dapat: i.3. ii. Berbincang dan bersoaljawab mengenai bahan yang digunakan untuk mendobi. BBM: kad perkataan. Hidup. 2. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. .

Bahan Multimedia. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. . 3 Mengenal pasti bahan mendobi. Berbincang dan bersoaljawab mengenai bahan yang digunakan untuk mendobi. Hidup.3. BBM: kad perkataan. 2. murid dapat: i.Tajuk / Topik: 6. Objektif: Pada akhir P& P ini. kad gambar jenis-jenis fabrik. Menerangkan Aktiviti: 1. Menamakan jenis-jenis fabrik berdasarkan bahan maujud dan gambar fabrik yang disediakan.1 Bahan-bahan mendobi. Kandungan : 6. Asas Mendobi Kemahiran: 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->