P. 1
Rancangan Harian PKBP - Komponen Kemahiran Hidup.ppt

Rancangan Harian PKBP - Komponen Kemahiran Hidup.ppt

|Views: 472|Likes:
Published by Jezz Rozario

More info:

Published by: Jezz Rozario on Jun 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/23/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN SULTAN YAHYA PETRA 1, 18000 KUALA KRAI, KELANTAN.

Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kemahiran Hidup.

Disediakan oleh: Jawatankuasa Pengurusan Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran. Sekolah Kebangsaan Sultan Yahya Petra 1 18000 Kuala Krai, Kelantan.

Tajuk / Topik: 1. Masakan Kemahiran: 1.1 Mengenal alatan Kandungan : 1.1.1 Alatan di dapur 1.1.2 Mengenalpasti alatan di dapur. Objektif: Pada akhir P& P ini, murid dapat: a. Menamakan alatan di dapur i. Alatan memasak ii. Alatan menghidang Aktiviti: i. Menamakan peralatan memasak yang ditunjukkan oleh guru. ii. Memadankan gambar dengan objek peralatan memasak iii. Melabelkan gambar-gambar peralatan untuk memasak. BBM: Kad sukukata, kad perkataan , Kad Gambar, Bahan Multimedia.
Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Hidup.

Alatan mencuci. Menamakan alatan di dapur iii. kad perkataan . Memadankan gambar alatan mencuci dan menyukat dengan perkataan yang sesuai.1 Alatan di dapur 1.1 Mengenal alatan Kandungan : 1. Menamakan peralatan mencuci dan menyukat yang ditunjukkan oleh guru. Alatan menyukat. Aktiviti: i. Kad Gambar.2. Bahan Multimedia. Masakan Kemahiran: 1.Tajuk / Topik: 1.2 Mengenalpasti alatan di dapur. iii. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Hidup. Melabelkan gambar-gambar peralatan untuk mencuci dan menyukat . . BBM: Kad sukukata. iv. Objektif: Pada akhir P& P ini. murid dapat: a. ii.2.

murid dapat: i. Kandungan : 1.2. BBM: Kad sukukata. Menonton dengan penuh minat tayangan video mengenai penggunaan alatan dengan betul. Hidup. Objektif: Pada akhir P& P ini. Masakan Kemahiran: 1. ii. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Kad Gambar. kad perkataan . Menyesuaikan bahan dengan alatan yang betul.2 Fungsi alatan. ii.2 Menggunakan alatan dengan betul.Tajuk / Topik: 1. Menyesuaikan gambar bahan dengan gambar alatan yang sesuai pada lembaran kerja yang disediakan. Aktiviti: i. . Menonton dengan penuh minat tayangan video mengenai penggunaan alatan dengan betul. Bahan Multimedia.

Tajuk / Topik: 1. Masakan Kemahiran: 1. ii. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan peraturan keselamatan diri. Menonton tayangan video mengenai latihan kebakaran. Hidup. BBM: Bahan Multimedia. Menyatakan cara menyelamatkan diri semasa kebakaran. Aktiviti: i. . Menerangkan peraturan keselamatan diri.3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan. murid dapat: i. Kandungan : 1. iii.1 Keselamatan diri.3. ( Latihan kebakaran) Objektif: Pada akhir P& P ini. Bersoaljawab mengenai tayangan video yang telah dilihat. iii.

Bersoaljawab mengenai tayangan video yang telah dilihat. . Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. iii. Masakan Kemahiran: 1. murid dapat: i. Menerangkan cara-cara pertolongan cemas. ( Pertolongan cemas) Objektif: Pada akhir P& P ini. BBM: Bahan Multimedia.1 Keselamatan diri. Aktiviti: i. Menonton tayangan video mengenai pertolongan cemas iii. Hidup.3. ii. Menerangkan peraturan keselamatan diri.3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan.Tajuk / Topik: 1. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan peraturan keselamatan diri. Kandungan : 1.

BBM: Bahan Multimedia. murid dapat: i. Menerangkan peraturan penggunaan alatan di dapur.3.. 1.2 Keselamatan alatan. iii. Bersoaljawab mengenai tayangan video yang telah dilihat. Menonton tayangan video mengenai peraturan keselatan dan langkah keselamatan di dapur.Tajuk / Topik: 1. Masakan Kemahiran: 1.3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan.3 Keselamatan di dapur. Objektif: Pada akhir P& P ini. Menerangkan langkah keselamatan di dapur. ii. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.3. iii. . Kandungan : 1. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan peraturan penggunaan alatan dan langkah keselamatan yang patut diberi perhatian semasa di dapur. Hidup. Aktiviti: i.

Kandungan : 1. murid dapat: i. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Hidup. Masakan Kemahiran: 1. iii. Aktiviti: i.Tajuk / Topik: 1. Menerangkan menyimpan alatan dapur. ii.4 Cara menyimpan alatan dapur. BBM: Bahan Multimedia. . Menandakan (√) pada gambar yang menunjukkan menyimpan alatan dapur yang betul. Menerangkan langkah menyimpan alatan dapur. Objektif: Pada akhir P& P ini.3 Mengamalkan langkah-langkah keselamatan. Mewarna gambar yang menunjukkan cara menyimpan alatan dapur yang betul.3. iii. Berbincang dan bersoaljawab / menerangkan cara menyimpan alatan dapur.

Menerangkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. Kandungan : 1. Hidup. iii. Menerangkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul.1 Kebersihan diri. Menandakan (√) pada gambar amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul.4 Mengamalkan kebersihan. Menandakan (√) pada gambar amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. pakaian Objektif: Pada akhir P& P ini. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. murid dapat: i.4. a. . kad gambar. BBM: kad perkataan. Bahan Multimedia. Mewarna gambar yang menunjukkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. Mewarna gambar yang menunjukkan amalan menjaga kebersihan diri / pakaian yang betul. Masakan Kemahiran: 1. ii. iii. anggota badan b. ii.Tajuk / Topik: 1. Aktiviti: i.

ii. ii. kad gambar. murid dapat: i.Tajuk / Topik: 1. . Bahan Multimedia. Objektif: Pada akhir P& P ini.4. Menerangkan cara melaksanakan tugasan harian yang betul. BBM: kad perkataan. iii. Aktiviti: i. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.1 Kebersihan diri. Hidup. Menandakan (√) pada gambar melaksanakan tugasan harian yang betul. Mewarna gambar yang menunjukkan melaksanakan tugasan harian yang betul. Menerangkan melaksanakan tugasan harian yang betul. iii. Menandakan (√) pada gambar melaksanakan tugasan harian yang betul. Mewarna gambar yang menunjukkan melaksanakan tugasan harian yang betul. Kandungan : 1.4 Mengamalkan kebersihan. Masakan Kemahiran: 1. melaksanakan tugasan harian. c.

Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul iii. murid dapat: i.4 Mengamalkan kebersihan. kad gambar. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul iii. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. Kandungan : 1. Menerangkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. Menerangkan cara mengamalkan kebersihan alatan / bahan yang betul. Objektif: Pada akhir P& P ini. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. BBM: kad perkataan.4. Hidup.2 Kebersihan alatan / bahan. ii. Aktiviti: 1. . Masakan Kemahiran: 1. ii. Bahan Multimedia.Tajuk / Topik: 1.

iii. Menerangkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul.4 Mengamalkan kebersihan. murid dapat: i. ii. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. kad gambar. Bahan Multimedia. ii. Objektif: Pada akhir P& P ini. BBM: kad perkataan. Aktiviti: 1. Masakan Kemahiran: 1. . Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul. Menandakan (√) pada gambar cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul iii. Hidup. Menerangkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul.4.3 Kebersihan bilik. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul.Tajuk / Topik: 1. Mewarna gambar yang menunjukkan cara mengamalkan kebersihan bilik yang betul. Kandungan : 1.

Menamakan alatan jahitan dan bahagian mesin jahit.1 Alatan jahitan. Menamakan alatan jahitan dan bahagian mesin jahit. Bahan Multimedia. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Jahitan Kemahiran: 2. Kandungan : 2. Objektif: Pada akhir P& P ini. Hidup.1 Mengenal pasti alatan jahitan. Memadankan gambar alatan jahitan dan bahagian mesin jahit yang betul. BBM: kad perkataan. . ii. kad gambar. murid dapat: i. 2. Aktiviti: 1.Tajuk / Topik: 2. Menandakan (√) pada gambar alatan jahitan dan bahagian mesin jahit yang betul.1.

. Memadankan gambar alatan pertukangan yang betul. ii. kad gambar. Pertukangan Kemahiran: 3. Hidup. Kandungan : 3. Mengenal pasti alatan pertukangan. Bahan Multimedia.1 Alatan di bengkel. Menandakan (√) pada gambar alatan pertukangan yang betul. Aktiviti: 1. BBM: kad perkataan.Tajuk / Topik: 3. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Menamakan alatan pertukangan yang ditnjukkan berdasarkan gambar yang disediakan. murid dapat: i. Menamakan alatan pertukangan yang ditunjukkan berdasarkan gambar. 2. Objektif: Pada akhir P& P ini.1.

BBM: kad perkataan.1. Menamakan alatan perkebunan yang ditnjukkan berdasarkan gambar yang disediakan. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Menamakan alatan perkebunan yang ditunjukkan berdasarkan gambar. 2. Aktiviti: 1. Hidup.Tajuk / Topik: 4. kad gambar. Memadankan gambar alatan perkebunan yang betul. . murid dapat: i. Perkebunan Kemahiran: 4. Menandakan (√) pada gambar alatan perkebunan yang betul. 1 Mengenal pasti peralatan perkebunan. ii. Kandungan : 4. Objektif: Pada akhir P& P ini. Bahan Multimedia.1 Alatan untuk berkebun.

Kandungan : 4. 4 Mengamalkan kebersihan. 2. BBM: kad perkataan.Tajuk / Topik: 4.4. Memadankan gambar cara membersihkan diri yang betul. Bahan Multimedia. Menerangkan cara menjaga kebersihan diri berdasarkan gambar. ii. Hidup. kad gambar. Perkebunan Kemahiran: 4. Objektif: Pada akhir P& P ini. . murid dapat: i. Memadankan gambar cara membersihkan diri yang betul. Aktiviti: 1.1 Kebersihan diri. Menerangkan cara menjaga kebersihan diri berdasarkan gambar. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.

1. Menamakan haiwan-haiwan peliharaan berdasarkan gambar. Objektif: Pada akhir P& P ini. Memadankan gambar haiwan peliharaan yang betul berdasarkan gambar-gambar haiwan yang disediakan. BBM: kad perkataan. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. murid dapat: i. Bahan Multimedia. kad gambar. Aktiviti: 1. Memadankan gambar haiwan peliharaan yang betul berdasarkan gambar-gambar haiwan yang disediakan. 2.1 Jenis-jenis haiwan. .Tajuk / Topik: 5. Menamakan haiwan-haiwan peliharaan berdasarkan gambar. 1 Mengenal pasti haiwan peliharaan Kandungan : 5. Pemeliharaan haiwan Kemahiran: 5. ii. Hidup.

Menamakan alatan mendobi berdasarkan gambar. 1 Mengenal dan menggunakan alatan mendobi. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.1 Alatan mendobi yang asas. BBM: kad perkataan. Kandungan : 6. . Objektif: Pada akhir P& P ini.1. Bahan Multimedia. 2. Menamakan alatan mendobi berdasarkan gambar. ii. Memadankan gambar alatan mendobi yang betul berdasarkan gambar situasi penggunaannya yang disediakan. kad gambar alatan mendobi . Asas Mendobi Kemahiran: 6. Memadankan gambar alatan mendobi yang betul berdasarkan gambar situasi penggunaannya yang disediakan. Aktiviti: 1.Tajuk / Topik: 6. Hidup. murid dapat: i.

Menerangkan peraturan keselamatan.1 Keselamatan diri 6. ii.2.2.Tajuk / Topik: 6. Kandungan : 6. Berbincang dan bersoaljawab mengenai peraturan keselamatan yang perlu dipatuhi semasa menggunakan alatan mendobi. Aktiviti: 1. Menerangkan peraturan penggunaan alatan. Asas Mendobi Kemahiran: 6. Bahan Multimedia. . Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Objektif: Pada akhir P& P ini. murid dapat: i. Menandakan gambar penggunaan alatan mendobi yang betul penggunaannya. ( sterika ) 2. 2 Langkah-langkah keselamatan semasa mendobi.2 Keselamatan alatan. BBM: kad perkataan. Hidup. kad gambar alatan mendobi .

Tajuk / Topik: 6. Hidup. BBM: kad perkataan. 3 Mengenal pasti bahan mendobi. ii. Menamakan jenis-jenis fabrik berdasarkan bahan maujud dan gambar fabrik yang disediakan. kad gambar jenis-jenis fabrik. Berbincang dan bersoaljawab mengenai bahan yang digunakan untuk mendobi. Menamakan bahan yang digunakan. Menamakan jenis-jenis fabrik : i) fabrik asli ii) fabrik tiruan. murid dapat: i. . Asas Mendobi Kemahiran: 6. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem. Bahan Multimedia.3. Aktiviti: 1. Objektif: Pada akhir P& P ini. 2.1 Bahan-bahan mendobi. Kandungan : 6.

murid dapat: i. Menamakan jenis-jenis fabrik berdasarkan bahan maujud dan gambar fabrik yang disediakan. Hidup.3. 3 Mengenal pasti bahan mendobi. kad gambar jenis-jenis fabrik. 2.Tajuk / Topik: 6. Asas Mendobi Kemahiran: 6. Berbincang dan bersoaljawab mengenai bahan yang digunakan untuk mendobi. . Objektif: Pada akhir P& P ini. Bahan Multimedia. Menerangkan Aktiviti: 1. Bidang: Pengurusan Kehidupan Komponen: Kem.1 Bahan-bahan mendobi. BBM: kad perkataan. Kandungan : 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->