DEFINISI KREATIVITI

Kreativiti merupakan anugerah Tuhan kepada semua orang tetapi kita abaikannya. Kreativiti adalah amat penting dalam apa sahaja yang kita lakukan seperti hiasan, persolekan, jamuan perniagaan dan lain-lain. Kita boleh belajar berfikiran kreatif melalui pemerhatian dan boleh menerangkannya. Kita berfikir luar dari kotak pemikiran yang biasa. Adakah cara kita bertanya untuk boleh menjadikan seseorang itu berfikiran kreatif? Cara kita bertanya boleh menukarkan cara kita berfikir (mindset). Ia mengajar kita bagaimana sesuatu input (sama ada rangsangan deria atau maklumat) dapat diterangkan dan terbentuk dalam imageri dan minda seseorang untuk menerima maklumat.Beberapa orang bijak pandai dalam bidang ini telah berjaya menukar gaya berfikir pendidik tentang kreativiti. Salah seorang daripadanya ialah John Dewitt. Beliau telah berjaya menyedarkan para pendidik bahawa kita semua mempunyai daya pemikiran yang kreatif. Walau bagaimana pun perlu diingat bahawa aspek kreativiti sahaja tidak mencukupi. Sumber kreativiti berada di hadapan kita. Kita hanya perlu tekun memerhati untuk mengenalinya. Kadang-kala sumber kreativiti berada di belakang kita. Apa yang perlu kita buat ialah hanya menoleh ke belakang sahaja. Kreativiti mempunyai tahapnya tersendiri dan bergantung kepada rangsangan yang berbeza yang kita terima dalam kehidupan kita (Hopkins, 1937 dalam Mohd Azhar Abd. Hamid, 2001). Darjah kreativiti juga bergantung kepada perkembangan perwatakan individu. Sumber kreativiti ada disekeliling kita. Ada antaranya sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita (Fomm, 1959 dalam Mohd Azhar Abd. Hamid, 2001). Mengapa kita gunakan kreativiti orang lain sedangkan kita mempunyainya? Adakah anda sukakan subjek Sains? Sastera? Sejarah? Drama? Cerita Rekaan? Terdapat banyak subjek yang boleh disesuaikan untuk memberi kesan yang istimewa khususnya dalam bidang kita sebagai pensyarah iaitu untuk mewujudkan Kreativiti mempunyai tahapnya tersendiri dan bergantung kepada rangsangan yang berbeza yang kita terima dalam kehidupan kita (Hopkins, 1937 dalam Mohd Azhar Abd. Hamid, 2001). Darjah kreativiti juga bergantung kepada perkembangan perwatakan individu. Sumber kreativiti ada disekeliling kita. Ada antaranya sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita (Fomm, 1959 dalam Mohd Azhar Abd. Hamid, 2001). Mengapa kita gunakan kreativiti orang lain sedangkan kita mempunyainya? Adakah anda sukakan subjek Sains? Sastera? Sejarah? Drama? Cerita Rekaan? Terdapat banyak subjek yang boleh disesuaikan untuk memberi kesan yang istimewa khususnya dalam bidang kita sebagai pensyarah iaitu untuk mewujudkan

Yusof (1995) idea baru atau celik akal berlaku dengan cara imaginasi dan bukan menerusi proses logik atau rasional. Kita perlulah bekerja keras untuk mencapai kreativiti tahap ini untuk mendapat hasilnya (Maslow. 2001). Banyak buku yang boleh memberi sumber pemikiran yang kreatif yang tidak boleh dibayangkan banyaknya. kreativiti boleh terhasil dalam keadaan kita tertekan dan menghasilkan sesuatu yang baik. Pengalaman kehidupan ahli keluarga boleh dijadikan sumber rangsangan kreativiti. Hamid. Untuk menjadi kreatif. Keadaan ini akan menjadi lebih ‘teruk’ lagi jika kita berkehendakkan sesuatu itu dengan percuma dan segera. Dalam teori ‘pemikiran gila-gila’ oleh William Balake. Salah satu daripada sumber kreativiti ialah merujuk kepada kepakaran seseorang. Oleh yang demikian kreativiti tidak boleh dipaksa. (Rogers. Pertarungan ini akhirnya akan menghasilkan perdamaian dan suasana harmoni yang positif yang menghasilkan kreativiti.Sebagai manusia. Sekiranya kita dalam keadaan tertekan disebabkan kita terpaksa membentangkan sesuatu dalam jangka masa yang pendek kita mungkin akan gagal. Hamid. Ibu bapa. Sebagai manusia biasa kita yang tidak dikurniakan dengan kreativiti dan bakat yang tinggi. kita biasanya lebih selesa dengan mengekalkan amalan pemikiran yang rutin. Fikiran kreatif boleh datang pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun kita hidup dalam dunia yang perlu diberikan kepuasan segera (instant gratification). Beliau menganggap bahawa berlakunya pertarungan unsur-unsur yang bertentangan dalam minda akan membentuk pertarungan mental. sepupu. 1959 dalam Mohd Azhar Abd. Confucius pernah berkata bahawa dakwat yang tidak terang adalah lebih baik dari fikiran yang tajam. Mungkin kita telah mendengarnya berkali-kali tetapi kurang menjadikannya sesuatu yang boleh diadaptasikan sebagai bahan untuk mewujudkan pengajaran dan pembelajaran yang berkesan atau dijadikan satu rutin. rakan-rakan dan lain-lain mempunyai cerita yang menarik bagi mewujudkan pemikiran yang kreatif. Dari itu kita perlu sentiasa bersedia. sifat ini perlu dikikis untuk menghasilkan karya yang baru melalui sumber-sumber di sekeliling kita. Dengan beberapa pengecualian. . Sekiranya anda tidak mencatatnya anda akan lupa. Kita memerlukan ketenangan dalam mencari idea yang kreatif. dalam Mohd. 2001). 1959 dalam Mohd Azhar Abd. Dari itu sentiasalah menulis sesuatu idea apabila terfikirkannya walaupun terjaga di tengah malam dari tidur. Pada hakikatnya ini bukanlah cara yang sesuai dan efektif. Jangan kita fikirkan bahawa anda akan ingat sehingga esoknya jika tidak menulisnya.

urutan asas untuk membentuk sesuatu yang baru. Ini merupakan langkah akhir dalam perkembangan individu dan berkembang melalui penggunaannya dan akan hancur sekiranya dibiarkan begitu sahaja. Kreativiti dalam diri individu itu sentiasa berkembang sekiranya individu itu mahukannya berlaku dan menjadikannya sebagai satu gaya hidup (Rogers. Perkara ini bukanlah mudah untuk dilakukan. 1997) Kreativiti yang sebenar dalam keadaan apa pun adalah berdasarkan sintesis pengetahuan yang diaplikasikan dalam situasi baru atau pemasalahan. Dalam bidang pendidikan ‘pengetahuan sintesis’ merupakan pengetahuan yang diperoleh secara separa sedar yang diaplikasikan dalam setiap situasi yang dianggap berguna bagi orang lain.Terdapat berbagai tahap kreativiti. 2001). Kreativiti dalam tahap ini sebenarnya datang dari pemerolehan pengetahuan melalui susunan. . Kreativiti merupakan kombinasi jumlah pengalaman saya sebagai pensyarah bukan sahaja mengajar tetapi juga melalui pendengaran. (Plesk. Gabungan dari perkara ini merupakan satu idea dan kita akan menjadi lebih kreatif dalam silap mata. 1959 dalam Mohd Azhar Abd. Justeru itu. Sesiapa yang membentuk kemahiran ini mempunyai taakulan yang kreatif. kemahiran ini dapat diaplikasikan dalam pengajaran dan pembelajaran supaya menjadi lebih menarik. Sebagai contoh pergerakan tangan yang lincah dalam silap mata. prinsip menyembunyikan sesuatu. Kreativiti tahap tinggi boleh membentuk sesuatu yang baru dari yang lama. kaedah mengubaharah dan lain-lain merupakan alat untuk dimanipulasikan melalui kreativiti. pemerolehan pengetahuan saya. Hamid.