P. 1
Solan pjk kertas 2

Solan pjk kertas 2

|Views: 11|Likes:
Published by mads_jeff

More info:

Published by: mads_jeff on Jun 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2012

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN MERAKAI, SERIAN PENILAIAN KENDIRI SEKOLAH RENDAH 2012

PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN
PJPK 2012 1 JAM

TAHUN 6
Satu Jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas ini mengandungi 40 soalan 2. Jawab semua soalan diatas kertas yang disediakan

Nama Pelajar : Tahun :

________________________________ __________________

1

1

Apakah masalah kesihatan yang dihadapi oleh budak seperti di dalam gambar di atas ? A B C D Lembam Obesiti Tiroid Kekurangan zat

2

Aktiviti senaman yang ………….. dan ……………. seperti berjoging dapat mengawal peratus lemak di dalam badan kita. A B C D tetap , kerap jarang , berat baik , berjadua mudah , ringkas

2

3 ……………… ialah kemampuan otot kita melakukan pergerakan berulangkali dalam tempoh yang lama tanpa berasa lesu. A B C D Kordinasi Daya tahan otot Kecergasan fizikal Komposisi badan

4

Aktiviti di atas dapat membantu membina kekuatan otot-otot A B C D peha perut tangan abdomen

5 “ Aktiviti ini digabungkan dengan beberapa senaman kecergasan lain di sepanjang laluan berstesen.” Pernyataan di atas adalah keterangan bagi aktiviti ….. A. B. C. D. kardiovaskular Par course kembara fleksibiliti

3

6

Lompatan dan gulingan adalah aktiviti gimnastik yang menitikberatkan A B C D kekuatan kaki ketahanan tangan daya tahan kardiovaskular imbangan badan, kekuatan kaki dan tangan

7

Antara berikut, yang manakah tujuan aktiviti memanas dan meregangkan otot dilakukan ? I Meningkatkan kecergasan. II Kordinasi pergerakan tangan dan kaki. III Menaikkan suhu badan. IV Otot bersedia melakukan pergerakan fizikal. A B C D I dan II I dan III II dan IV III dan IV

8

-

menurunkan suhu badan mengendurkan otot yang tegang

Apakah tujuan bagi aktiviti di atas ? A B C D Kelenturan Menilai kecergasan Menyejukkan badan Daya tahan kardiovaskular

4

9

Apakah alatan keselamatan dalam permainan sofbol? I. II. III. IV. Pelindung dada, topeng muka Glof dan pelindung leher Bull guard, shin guard Ball guard, pelindung kaki

A. I, II dan III B. I, II dan IV C. I, III dan IV D. II, III dan IV 10 Olahraga mengandungi acara padang dan acara ______________________ A. larian B. lontaran C. balapan D. berjalan 11 Nyatakan dua cara melakukan servis dalam permainan badminton. I. II. III. IV. Servis atas Servis hadapan Servis kilas Servis bawah

A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV

5

12

Aktiviti pandu arah untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat berpandukan kompas dan titik kawalan dipanggil A. bearing sukuan B. bearing sukuan C. orienteering D. moveable housing

13

Gimnas gimnastik irama memerlukan fleksibiliti,imbangan,kekuatan dan.. A B C D Kealpaan Ketinggian Otak Cerdas Daya tahan otot

14

Aktiviti yang termasuk dalam Aktiviti Putaran ialah. A B C D Guling Nyior Guling Guling Guling Meniarap Guling Belakang

15

Aktiviti Melombol adalah salah satu daripada Pola Pergerakan A B C D Putaran Balingan Gerak Edar Gerak Khas

6

16

.Apakah alatan yang perlu diberi perhatian bagi acara balapan ? A. B. C. D. Peluru bersih Papan lonjakan kukuh Blok permulaan elok Palang tidak bengkok

17

.Apakah alatan yang perlu diberi perhatian bagi acara padang? A. B. C. D. Papan pagar kukuh Ketebalan tilam sesuai Pastikan.Spike tidak koyak Baton mengikut spesifikasi

18

Vitamin A berfungsi untuk A B C D membantu pencernaan menghasilkan tenaga .meningkatkan kesihatan kulit dan mata menguatkan tulang

19

Vitamin C boleh kita beroleh melalui sumber makanan berikut A B C D susu bijirin buah betik .kekacang

7

20

Apakah faedah Vitamin C kepada individu yang aktif bersukan? A B. C. D. .mencegah penyakit kulit mengekalkan kekuatan otot mengekalkan kecerdasan otak membantu mengekalkan kecergasan

21

Vitamin D boleh kita perolehi melalui sumber berikut I II III IV A B C D betik sayuran susu telur I dan II II dan III III dan IV I dan IV

22

Apakah jenis dadah yang boleh menyebabkan seseorang itu mengalami sakit dada? A B C D Cocaine Beta blockers Amphetamines Anabolic steroids

8

23

.Berikut ialah jenis dadah yang boleh menyebabkan seseorang atlit itu mengalami sakit dada I II III IV A B C D Cocaine Amphetamines Anabolic steroids Beta blockers I dan II II dan III III dan IV I dan IV

24

Semangat kesukanan dapat dikekalkan oleh setiap ahli sukan melalui I II III IV A B C D nasihat jurulatih kata-kata perangsang kelesuan kemenangan I dan II II dan III III dan IV I dan IV

25. Antara berikut yang manakah kumpulan makanan karbohidrat I II III IV Oat Ubi-ubian Kekacang Sayur-sayuran

9

A B C D

I dan II I dan IV II dan III III dan IV

26.………………………. adalah penting untuk kesihatan kita. A B C D Makanan elok Sajian makanan Makanan seimbang Jenis-jenis makanan

27 .Lemak, gula , garam dan minyak jika diambil terlalu banyak akan menyebabkan penyakit A B C D Cacar Batuk Obesiti Jantung

28 .Badan kita memerlukan nutrient yang cukup setiap hari. Oleh itu kita perlulah mengambil sajian ………………… I . Sarapan pagi II. Makan malam III Makanan ringan IV. Makan tengahari A B I, II dan IV I, II dan III C D 1, 111 dan IV 11, 111 dan IV

10

29

Gam, cat, minyak petrol dan thinner adalah beberapa contoh bahan yang disalahgunakan sebagai A B C D bahan hidu bahan sedut bahan hisap bahan minum

30

Kita perlu mengamalkan gaya hidup sihat untuk menjaga kesihatan dan menjamin kesejahteraan hidup Antara berikut yang manakah TIDAK ADA hubungan dengan gaya hidup Sihat A B C D bergaya bersukan mengatasi stress corak pemakanan Bahan kimia yang terdapat dalam rokok, alkohol dan dadah boleh A B C D menjejaskan kesihatan menjejaskan pernafasan menjejaskan penglihatan Menjejaskan penghadaman

31

11

32

Umur seseorang remaja lelaki mengalami ihtilam dipengaruhi oleh faktor baka dan . ……………. A B C D makanan kesihatan persekitaran rakan sebaya

33.. Semasa kedatangan haid dan ihtilam kita perlu menjaga …………… A B C D 34. kesihatan kebersihan pemakanan keselamatan

Cepat atau lambat seseorang itu mengalami kedatangan haid ditentukan oleh factor keturunan dan ____________ A B C D kesihatan pemakanan persekitaran rakan sebaya

35. Apakah penyakit-penyakit yang tidak berjangkit? i. Selesema ii. Penyakit jantung iii. Penyakit jantung iv. Penyakit buah pinggang A B i, ii dan iii i, ii dan iv C D i, iii dan iv i, iii dan iv

12

36. Sebagai ahli keluarga, kita patut ……………… A B C D bermusuhan dengan adik beradik memberi masalah kepada keluarga menjauhkan diri daripada masalah keluarga memberi kerjasama dalam semua aktiviti keluarga

Rajah 1 37. Apakah maksud simbol di atas? A. Beri laluan B Jangan masuk C Gunakan jejantas D Pastikan selamat sebelum meneruskan perjalanan 38. Langkah keselamatan yang perlu diambil semasa bermain di air adalah I. II. III. IV. mandi dengan pengawasan orang dewasa mengelakkan mandi di kawasan merbahaya semasa menggunakan kenderaan air tidak perlu memakai jaket keselamatan boleh bermain di kolam renang semasa ketiadaan penyelamat yang bertugas C I dan III D II dan IV

A I dan II B II dan III

13

39. Nyatakan jenis-jenis penyakit yang berjangkit melalui udara I Cacar II Kanser III Campak IV Asthma A I dan II B I dan III C II dan III D II dan IV 40. Apakah langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil untuk mengelakkan jangkitan Rubella? A Tudungkan semua makanan B Mendapatkan imunisasi Rubella C Cuci tangan dengan air sabun sebelum makan D Mengelakkan daripada melakukan sentuhan langsung

14

JAWAPAN SOALAN PJPK TAHUN 5 SET 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 B A B C B D D C B C B C D D A C B A C D C A A A A C D A A A A C D B C D B A B B

15

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->