Teori dan Dasar Luar

Teori  Teori dikatakan sebagai pemikiran terhadap fenomena yang berlaku @ alat intelektual yang digunakan oleh ahli sarjana untuk melihat dan memahami fenomena dalam sistem antarabangsa itu sendiri.  Dalam teori, sesuatu boleh menjadi benar tetapi tidak semestinya fakta.  Dalam menganalisis hubungan antarabangsa, terdapat dua jenis teori yang biasa digunakan iaitu teori perdana dan teori alternatif.  Teori perdana ialah teori utama dalam mengkonsepsikan sesuatu fenomena iaitu realisme, liberalisme dan marxisme.  Manakala teori alternatif ialah teori tambahan dalam menerangkan fenomena dalam hubungan antarabangsa. Contohnya teori konstruktivisme, feminisme dan sebagainya.  Kompenan penting dalam teori ialah konsep, andaian dan hubungan diantara konsep dan andaian tersebut. Hubungan diantara konsep-konsep dan andaian-andaian tersebut akan membentuk suatu teori.

Mengapa perlu teori?  memahami fenomena yang berlaku dlm hub.antarabangsa itu sendiri.cth: sebab berlakunya peperangan  menerangkan sesuatu fenomena berdasarkan kajian yang dibuat. cthnya:kemiskinan,isu keselamatan dll.  sgt penting dlm memberitahu apa yang perlu difokuskan dan apa yg perlu diabaikan dlm membuat penilaian iaitu memberi arah kepada kajian  memudahkan pemahaman tentang sesuatu perkara melalui konsep2 dan andaian yg dibuat  dapat membantu menerangkan dan meramalkan apa yang akan berlaku iaitu menjangkakan masa depan

Perspektif teoritikal dasar luar
Kepentingan andaian  Semua hujah bermula dgn andaian.  Andaian boleh menjadi benar, tetapi ada perkara masih boleh dipertikaikan. Andaian itu sendiri boleh membawa pd andaian y lain.  Contohnya andaian kebergantungan eko. boleh membawa keamanan. Di antara andaian yang diperlukan untuk menyokong andaian ini adalah:  Adakah perdagangan membawa manfaat bagi semua pihak atau negara tidak peduli manfaat yg akan diperoleh daripada perdagangan tersebut.  Keuntungan ekonomi tidak mengancam sesebuah negara atau nilai-nilai lain spt kuasa atau kedaulatan  Pengubal dasar adalah rasional

Perspektif Realisme
 Dasar luar sesebuah negara adalah berasaskan kepentingan nasional negara itu sendiri.  Hans Morgenthau ada menyatakan konsep kepentingan nasional ini.  Tujuan pengubalan dasar luar harus ditakrifkan adalah utk memenuhi kepentingan nasional. Oleh itu negara perlu mengukuhkan kemampuan & potensi ngranya.  Menggambarkan sistem dunia politik yg anarki sebagai perjuangan untuk peroleh kuasa & keselamatan  Tidak ada kuasa yang lebih tinggi daripada negara. Oleh itu negara berada dlm ‘self help’ dan membntuk pakatan utk memperthnkan ngra mrk sendiri.  Kuasa adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk menjamin keselamatan.

Andaian Realisme dan Kelogikannya
 Kerana tiada kerajaan dunia, maka hubungan a/bgsa disifatkan sebagai satu medium perlumbaan untuk dptkn kuasa bg menjamin keselamatan negara.  Kuasa ketenteraan adalah penting dan kunci kpd kekuatan negara. Oleh itu, dasar luar harus mengutamakn ketenteraan & penting utk mengekalkn keseimbangan kuasa dan perlu tingkatkan kekuatan ketenteraan & mencegah lwn dr mndpt kuasa  Realisme menghujahkn bahawa tindakan ini adlh untuk memelihara keseimbangan kuasa di dunia dimna ini akan mencegah munculnya kuasa y dominan.  Ngra perlu mengabaikn moral krn dlm hub.a/bgsa tiada tmpt utknya.

Liberalisme
 Liberal berpendapat aktor bukan negara juga berperanan penting dalam HA. Cth: pemimpin, kump. kepentingan yg berpengaruh, sykt multinasional, IGO, TNCs, MNCs dll.  Wlupun negara adlh aktor utama, aktor bkn ngra juga berperanan & mempngaruhi dlm menentukan agenda dan dsr luar negara- cth faktor dlmn pngaruhi dlm pngubaln dsr luar ngra.  Negara yg menentukan perilakunya dlm sistem negara (dan tidak menyatakan kemampuan atau kuasa sprti ditekankan dalam teori realis)

Andaian Liberalisme
 Sebuah keyakinan bahawa HA boleh adlh kombinasi konflik dan krjasama  Hal ini menetapkan bahawa negara (M'sia) harus bergerak dgn kebebasan krn dunia lebih baik jika amalkn perdagangan bebas, kpimpinn demokratik, hak asasi manusia dihormati, & negara mempunyai penentuan nasib sendiri kerana kebebasan mempromosikan kesejahteraan, keamanan, dn kerjasama  Peranan aktor bkn ngra (syarikat multinasional) & OA semakin penting  Kekuatan ketenteraan kurg pntg dimana ekonomi & instrumen institusi yang lebih bermanfaat dimana memberikan aliran maklumat & peluang untuk berunding  Liberalisme menfokuskn kpd kerjasama.

 Juga dikenali sbgai "idealis"  Ciri utama menekankan pd kerjasama dimana negara harus bergabung dengan ngra lain dalam menyusun dasar umum untuk menyelesaikan masalah bersama atau secara kolektif  Hal ini kerana wjud isu2 bkn ktenteraan dimana ngra perlu saling bkrjasama utk atasi mslh brsift global spt (SARS) & pencemaran (asap, pemanasan global) dll  Kslmtn nasional boleh dipromosi scra global, krjasma multilateral melalui ASEAN, Asian Regional Forum, UN dll.  Krjasama global adlh lebih efektif melalui OA jd ngra perlu support OA dan udg2 a/bgsa.  Ngra ada kewajipan moral untuk menyumbang secara langsung atau x untuk menyelesaikan masalah-masalah global (keganasan, persekitaran, masalah kesihatan, konflik)

Logik institusionalisme

Konstruktivisme
 Perspektif ketiga ini menarik perhatian kita kpd konstruksi/ pembtkn struktur2 sosial & ia mempunyai peranan yg bebas drp agen yg membentuknya.  Perspektif ini dinamakan sebg konstruktivisme sosial atau konstruktivisme (constructivism).  Konstruktivisme a/lah teori yg m’kaji tindak tanduk ng dlm kerangka kelainan/ keunikan sesebh ng; di mn ng ditentukan olh ciri politik, budaya, ekonomi, sosial & juga agama yg semuanya m’pengaruhi dasar luar ng.  Teori konstruktivis percaya bhw ng m’punyai identiti & identiti ini dpt menerangkn tindak tanduk/ tingkah laku ng dlm sstm a/bangsa.

 Menurut prinsip asas (dictum)sarjana konstruktivis, Alexander Wendt, “Anarchy is what states make of it.” Konstruktivis tdk percaya bhw situasi anarki dlm sistem a/bangsa akan memaksa ng utk b’tindak(spt meningkatkan lagi keupayaan ketenteraan)  Sebalik apa yg kita tanggapi spt kurangnya autoriti tertinggi/ sentral dlm politik dunia akan menentukan btk interaksi dlm sstm a/bangsa.  Perspektif ini memberi penekanan kpd peranan idea & budaya dl HA. Perspektif ini dinamakan sebg konstruktivisme sosial atau konstruktivisme (constructivism).  Konstruktivisme m’beri fokus kpd menerangkn hbgn dinamik dlm HA iaitu ant agen (individu & aktor2 lain) dan struktur (perjanjian2, undang2, OA &

Intipati teori ini b’kaitan dgn identiti & kepentingan ng & bgmn ia blh b’ubah. Pemikir teori ini percaya bhw idea, nilai, norma & kepercayaan yg dikongsi b’sama penting; apa yg indiv p’katakan tentang dunia itu akan m’btk amalan. Manusia b’upaya m’ubah dunia dgn m’ubah idea. Realis m’anggap keptgn & identiti ng itu sesuatu yg tlh sedia ada (given), tetp konstruktivis percaya ia dibtk dr segi sosialnya (socially constructed). Ini dipengaruhi olh budaya, norma, idea, interaksi dlm & luar ng

Cthnya Jerman t’paksa menentukan identitinya selepas PDII dlm hbgnnya dgn NATO & institusi Eropah, begitu jg Russia t’paksa m’definisikan semula identitinya selepas keruntuhan empayar Soviet Union. Ant norma2 ptg yg m’pengaruhi t/tanduk ng i/lah multilateralisme. Ruggie dlm Multilateralism Matters, m’kaji bgmn norma & prinsip kepercayaan m’punyai impak ke atas ng & evolusi p’btkan regim a/bangsa (b’kaitan dgn HAM) & c/tangan kemanusiaan.

Teori ini melihat bagaimana aktor mendefinisikan kepentingan nasionalnya dan melihatnya sebagai ancaman atau sebaliknya cthnya nuklear yg dimiliki oleh Britain x dilihat oleh US sbgai ancaman ttpi bila Korea Utara ada dilihat mngancam. Ini disbbkn US dan Britain ade persamaan bhsa, idea, agama, budaya dll. utk rujukan y lebih tepat rujuk nota dr azizan=)