RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Tarikh Masa Tingkatan Bilangan Murid Mata pelajaran Tajuk Kemahiran Pengetahuan sedia ada

Hasil pembelajaran : : : : : : : : : 8 Mei 2012 8.00 pagi hingga 8.30 pagi (30 minit) 1 Bestari 6 orang (4 orang slow learner, 2 orang hiperaktif) Kemahiran Hidup 1.7 Memasak dengan kaedah yang betul 1.7.2 Pelbagai jenis masakan 1. Mengenali peralatan asas masakan. 1. Murid dapat memotong buah-buahan mengikut kaedah yang betul. 2. Murid dapat menyediakan hidangan rojak buah dengan kaedah yang betul Langkah Set Induksi (3 minit) Isi Kandungan Mengenal buah-buahan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Aktiviti Guru: 1. Guru menunjukkan buah-buahan kepada murid. 2. Guru bersoal jawab bersama murid tentang nama buahbuahan. 3. Guru menerangkan tentang khasiat buah-buahan kepada murid Aktiviti murid: 1. Murid melihat buah-buahan yang dibawa oleh guru. 2. Murid menjawab persoalan guru. 3. Murid mendengar penerangan guru tentang khasiat buahBBM 1. Buah-buahan.

buahan. Langkah 1 (5 minit) Peralatan dan bahan menyediakan rojak buah Aktiviti guru: 1. Guru memperkenalkan alatan dan bahan yang digunakan untuk penyediaan rojak buah. 2. Guru meminta murid menyebut beberapa perkataan berulang kali berdasarkan objek yang ditunjukkan. Aktiviti murid: 1.Murid melihat peralatan dan bahan yang ditunjukkan oleh guru. 3.Murid menyebut perkataan yang disebut oleh guru berdasarkan objek yang ditunjukkan berulang kali Langkah 2 (8 minit) Cara untuk memotong buah-buahan Aktiviti guru: 1. Guru mengedarkan peralatan dan bahan penyediaan rojak buah kepada murid 2. Guru menunjukkan demonstrasi menghiris buah-buahan. 3. Guru meminta murid untuk menghiris buah-buahan dengan betul sambil diperhatikan oleh guru. 4. Guru membimbing murid. 5. Guru mengingatkan murid supaya berhati-hati sebagai langkah keselamatan. 1. Pisau 2. Papan memotong 3. Sudu 4. Mangkuk makanan 5. Buah-buahan (epal, anggur, nenas, sengkuang, timun) 6. Kuah rojak (Petis buahbuahan segera) 1. Pisau 2. Papan memotong 3. Sudu 4. Mangkuk makanan 5. Buah-buahan (epal, anggur, nenas, sengkuang, timun) 6. Kuah rojak (Petis buahAktiviti murid: buahan segera) 1. Murid mengambil peralatan dan bahan setiap seorang. 2. Murid mengambil perhatian semasa demonstrasi menghiris buah-buahan oleh guru.

3. Murid pula buah-buahan dengan betul sambil diperhatikan oleh guru. 4. Murid dibimbing oleh guru tentang cara memotong dengan betul. Langkah 3 10 minit Penyediaan rojak buah Aktiviti guru: 1. Guru memberi arahan kepada murid untuk mengambil buah-buahan yang telah dipotong dan petis buah-buahan. 2. Guru memberi arahan supaya murid mencampurkan sedikit petis buah-buahan bersama campuran buah-buahan ke dalam mangkuk. 3. Guru meminta murid untuk menggaulkan buah-buahan dan petis. 1. Pisau 2. Papan memotong 3. Sudu 4. Mangkuk makanan 5. Buah-buahan (epal, anggur, nenas, sengkuang, timun)

6. Kuah rojak (Petis buahAktiviti murid: 1. Murid mengambil bahan-bahan yang diperlukan untuk buahan segera) membuat rojak buah. 2. Murid menggaul buah-buahan yang telah dihiris ke dalam sebuah mangkuk. 3. Murid menggaul campuran tadi bersama-sama petis buahbuahan dan buah-buahan yang telah dipotong.

Langkah 4 (4 minit)

Menghias dan menghidang rojak buah

Aktiviti guru 1. Guru menunjukkan cara menghias rojak buah mengikut kreativiti murid. 2. Guru menghidang rojak buah dengan etika yang betul.

1. Pisau 2. Papan memotong 3. Sudu 4. Mangkuk makanan

5. Buah-buahan Aktiviti murid 1. Murid menghias rojak buah mengikut kreativiti masingmasing. 2. Murid menghidang rojak buah tersebut dengan etika yang betul. Aktiviti guru 1. Guru membuat penilaian terhadap penyediaan rojak buah murid. 2. Guru memberi komen kepada hidangan yang disediakan oleh murid-murid. 3. Guru bersama murid-murid membersihkan dapur dan alatan masakan. Aktiviti murid 1. Murid mendengar komen daripada guru. 2. Murid bersama guru membersihkan dapur dan alatan masakan. (epal, anggur, nenas, sengkuang, timun) 6. Kuah rojak (Petis buahbuahan segera)

Penutup (2 minit)

Refleksi dan pujian