P. 1
Akhlak Terhadap Guru

Akhlak Terhadap Guru

|Views: 29|Likes:
Published by muslimahalways

More info:

Published by: muslimahalways on Jul 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

Sebagaimana wajib hukumnya mematuhi kedua ibu bapa. sebagaimana sabda Rasulullah saw : ‫لَيْس منا منْ لَم يُوقرْ كبير َنا و َيرْ حم صغير َنا‬ َ ِ َ َْ َ َ ِ َ ِّ َ ْ َ َّ ِ َ “Tidak termasuk golongan kami orang yang tidak memuliakan orang yang lebih tua dan tidak menyayangi orang yang lebih muda. 1. maka wajib pula mematuhi perintah para guru selama perintah tersebut tidak bertentangan dengan syari’at agama.” (Ahmad dan At-Tirmidzi ) . Di antara akhlak kepada guru adalah memuliakan. iaitu orang yang mendidik murid-muridnya untuk menjadi lebih baik sebagaimana yang diredhai Allah ‘azza wa jalla.• Guru adalah ibu bapa kedua. tidak menghina atau mencaci-maki guru.

At-Tirmidzi dan Ibnu Majah ) . Allah mudahkan baginya dengannya jalan menuju syurga. Mendatangi tempat belajar dengan ikhlas dan penuh semangat.2. Ahmad. Muslim.” ( HR. sebagaimana sabda Rasulullah saw : ً ِ َ َ ََ َ ً ِ َ ِ ِ ُ َ َّ َ َّ َ ً ِ ِ ِ ِ ‫منْ سلك طريقا َي ْل َتمسُ فيه ع ْلما سهل َّللاُ له به طريقا إ َِلى الجنة‬ ِ َّ َ ْ “Barangsiapa menempuh jalan dalam rangka menuntut ilmu padanya. Abu Dawud.

Datang ke tempat belajar dengan penampilan yang rapi. sebagaimana sabda Rasulullah saw : ‫إِنَّ َّللا جميل يحبُّ الجمال‬ َ َ َ ْ ِ ُ ٌ ِ َ َ َّ “Sesungguhnya Allah itu indah dan suka kepada keindahan. Ahmad.3. Muslim dan Al-Hakim .” ( HR.

Al-Bukhari ) Imam Sufyan Ats-Tsauri rahimahullah berkata : “Bila kamu melihat ada anak muda yang bercakapcakap padahal sang guru sedang menyampaikan ilmu. maka berputus-asalah dari kebaikannya. kerana dia sedikit rasa malunya.4.” ( HR. Al-Baihaqi dalam Al-Madkhol ilas-Sunan ) . sebagaimana hadits Abu Sa’id AlKhudri ra : َّ َ َ َ َ َ ‫و سكت الناسُ كأَنَّ علَى رءُوسهم الطيْر‬ َ َّ ْ ِ ِ ُ َ “Orang-orang pun diam seakan-akan ada burung di atas kepala mereka.” ( AR. Diam dan memberi perhatian ketika guru sedang menjelaskan sesuatu.

5. Allah berfirman : ْ ِّ َ َ ‫فاسْ أَلُ ْوا أَهْ ل الذكر إِنْ ك ْنتم الَ َتعْ لمُون‬ َ ْ َ ُْ ُ ِ “Bertanyalah kepada ahli zikr ( yakni para ulama ) bila kamu tidak tahu.” ( Qs. An-Nahl : 43 dan Al-Anbiya’ : 7 ) . Bertanya kepada guru bila ada sesuatu yang belum difahami dengan cara baik.

At-Tirmidzi dll ) . mengikuti Rasul-Nya untuk para pemimpin kaum muslimin dan untuk orang-orang umum. Ahmad.” ( HR. Menegur guru bila melakukan kesalahan dengan cara yang penuh hormat. Abu Dawud. sebagaimana sabda Rasulullah : ُ َ ِ َّ ِّ ‫الديْنُ النصيْحة .6. melaksanakan Kitab-Nya.” Kami ( Sahabat ) bertanya: “Untuk siapa ?” Beliau menjawab : “Untuk mentaati Allah. Muslim. قُ ْل َنا : لِمنْ ؟ قال ِّلِل و لِك َتابه و لِرسُولِه و ألَئمة‬ ِ َّ ِ َ ِ َ َ ِ ِ ِ َ ِ َّ َ َ َ ‫المُسْ لِمين و عامتهم‬ ْ ِ ِ َّ َ َ َ ِ ْ “Agama adalah nasihat.

Adab murid kepada guru * Menghormati dan memuliakan guru dan keluarganya dengan tulus dan ikhlas *Tunduk dan patuh terhadap semua perintah dan nasihat guru * Jujur dan setia bersama guru * Bersikap rendah hati. lembut dan santun kepada guru .

* Tidak memburuk-burukkan dan tidak memfitnah guru * Tidak mengkhianati dan tidak menyakiti hati guru * Berusaha melayani guru dengan sebaik-baiknya .

* Selalu berusaha menyenangkan hati guru * Memanggil guru dengan panggilan yang disukainya * Berusaha menyukai apa yang disukai oleh guru .

.*Tidak berjalan di depan guru ketika berjalan bersamanya * Tidak terbahak-bahak di depan guru * Tidak meninggikan suara ketika berbicara dengan guru * Selalu duduk dalam sikap sopan.

Sayyidina Ali radhiallu’anhu berkata.• Keberhasilan dan kemudahan dalam proses menuntut ilmu terletak pada kelakuan baik (adab) si penuntut ilmu. "aku ibarat budak dari orang yang mengajarkanku walaupun hanya satu huruf ". . Perkataan Ali ini merupakan ungkapan bahawa begitu besar penghormatan beliau kepada guru. terutama adab kepada guru.

khalifah melihat puteranya itu sedang menuangkan air wudhu untuk syeikh. . kenapa engkau menggunakan tangan kananmu untuk menuangkan air sementara tangan kirimu kau biarkan diam. Gunakanlah kedua tanganmu. yang satu untuk menuangkan air dan yang satu lagi untuk membasuh kaki gurumu. Lalu khalifah berkata kepada puteranya. "Wahai anakku. Suatu saat.• Khalifah Harun Ar Rasyid pernah mengirimkan puteranya untuk belajar kepada syeikh burhanuddin. ketika khalifah berkunjung untuk menemui puteranya yang sedang belajar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->