P. 1
Akhlak Terhadap Guru

Akhlak Terhadap Guru

|Views: 29|Likes:
Published by muslimahalways

More info:

Published by: muslimahalways on Jul 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/18/2013

pdf

text

original

” (Ahmad dan At-Tirmidzi ) . maka wajib pula mematuhi perintah para guru selama perintah tersebut tidak bertentangan dengan syari’at agama. Sebagaimana wajib hukumnya mematuhi kedua ibu bapa. Di antara akhlak kepada guru adalah memuliakan. sebagaimana sabda Rasulullah saw : ‫لَيْس منا منْ لَم يُوقرْ كبير َنا و َيرْ حم صغير َنا‬ َ ِ َ َْ َ َ ِ َ ِّ َ ْ َ َّ ِ َ “Tidak termasuk golongan kami orang yang tidak memuliakan orang yang lebih tua dan tidak menyayangi orang yang lebih muda. tidak menghina atau mencaci-maki guru. iaitu orang yang mendidik murid-muridnya untuk menjadi lebih baik sebagaimana yang diredhai Allah ‘azza wa jalla. 1.• Guru adalah ibu bapa kedua.

Ahmad. Allah mudahkan baginya dengannya jalan menuju syurga.2. At-Tirmidzi dan Ibnu Majah ) . sebagaimana sabda Rasulullah saw : ً ِ َ َ ََ َ ً ِ َ ِ ِ ُ َ َّ َ َّ َ ً ِ ِ ِ ِ ‫منْ سلك طريقا َي ْل َتمسُ فيه ع ْلما سهل َّللاُ له به طريقا إ َِلى الجنة‬ ِ َّ َ ْ “Barangsiapa menempuh jalan dalam rangka menuntut ilmu padanya.” ( HR. Abu Dawud. Muslim. Mendatangi tempat belajar dengan ikhlas dan penuh semangat.

Muslim dan Al-Hakim .” ( HR. sebagaimana sabda Rasulullah saw : ‫إِنَّ َّللا جميل يحبُّ الجمال‬ َ َ َ ْ ِ ُ ٌ ِ َ َ َّ “Sesungguhnya Allah itu indah dan suka kepada keindahan.3. Ahmad. Datang ke tempat belajar dengan penampilan yang rapi.

maka berputus-asalah dari kebaikannya.4.” ( AR. sebagaimana hadits Abu Sa’id AlKhudri ra : َّ َ َ َ َ َ ‫و سكت الناسُ كأَنَّ علَى رءُوسهم الطيْر‬ َ َّ ْ ِ ِ ُ َ “Orang-orang pun diam seakan-akan ada burung di atas kepala mereka. Al-Bukhari ) Imam Sufyan Ats-Tsauri rahimahullah berkata : “Bila kamu melihat ada anak muda yang bercakapcakap padahal sang guru sedang menyampaikan ilmu. Diam dan memberi perhatian ketika guru sedang menjelaskan sesuatu.” ( HR. Al-Baihaqi dalam Al-Madkhol ilas-Sunan ) . kerana dia sedikit rasa malunya.

” ( Qs. Allah berfirman : ْ ِّ َ َ ‫فاسْ أَلُ ْوا أَهْ ل الذكر إِنْ ك ْنتم الَ َتعْ لمُون‬ َ ْ َ ُْ ُ ِ “Bertanyalah kepada ahli zikr ( yakni para ulama ) bila kamu tidak tahu.5. An-Nahl : 43 dan Al-Anbiya’ : 7 ) . Bertanya kepada guru bila ada sesuatu yang belum difahami dengan cara baik.

6.” ( HR. sebagaimana sabda Rasulullah : ُ َ ِ َّ ِّ ‫الديْنُ النصيْحة . Muslim. قُ ْل َنا : لِمنْ ؟ قال ِّلِل و لِك َتابه و لِرسُولِه و ألَئمة‬ ِ َّ ِ َ ِ َ َ ِ ِ ِ َ ِ َّ َ َ َ ‫المُسْ لِمين و عامتهم‬ ْ ِ ِ َّ َ َ َ ِ ْ “Agama adalah nasihat. Menegur guru bila melakukan kesalahan dengan cara yang penuh hormat.” Kami ( Sahabat ) bertanya: “Untuk siapa ?” Beliau menjawab : “Untuk mentaati Allah. mengikuti Rasul-Nya untuk para pemimpin kaum muslimin dan untuk orang-orang umum. melaksanakan Kitab-Nya. Ahmad. At-Tirmidzi dll ) . Abu Dawud.

Adab murid kepada guru * Menghormati dan memuliakan guru dan keluarganya dengan tulus dan ikhlas *Tunduk dan patuh terhadap semua perintah dan nasihat guru * Jujur dan setia bersama guru * Bersikap rendah hati. lembut dan santun kepada guru .

* Tidak memburuk-burukkan dan tidak memfitnah guru * Tidak mengkhianati dan tidak menyakiti hati guru * Berusaha melayani guru dengan sebaik-baiknya .

* Selalu berusaha menyenangkan hati guru * Memanggil guru dengan panggilan yang disukainya * Berusaha menyukai apa yang disukai oleh guru .

*Tidak berjalan di depan guru ketika berjalan bersamanya * Tidak terbahak-bahak di depan guru * Tidak meninggikan suara ketika berbicara dengan guru * Selalu duduk dalam sikap sopan. .

Sayyidina Ali radhiallu’anhu berkata. "aku ibarat budak dari orang yang mengajarkanku walaupun hanya satu huruf ". terutama adab kepada guru. Perkataan Ali ini merupakan ungkapan bahawa begitu besar penghormatan beliau kepada guru. .• Keberhasilan dan kemudahan dalam proses menuntut ilmu terletak pada kelakuan baik (adab) si penuntut ilmu.

ketika khalifah berkunjung untuk menemui puteranya yang sedang belajar. Suatu saat. "Wahai anakku. . Lalu khalifah berkata kepada puteranya. Gunakanlah kedua tanganmu.• Khalifah Harun Ar Rasyid pernah mengirimkan puteranya untuk belajar kepada syeikh burhanuddin. khalifah melihat puteranya itu sedang menuangkan air wudhu untuk syeikh. yang satu untuk menuangkan air dan yang satu lagi untuk membasuh kaki gurumu. kenapa engkau menggunakan tangan kananmu untuk menuangkan air sementara tangan kirimu kau biarkan diam.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->