Di antara akhlak kepada guru adalah memuliakan. 1. maka wajib pula mematuhi perintah para guru selama perintah tersebut tidak bertentangan dengan syari’at agama. iaitu orang yang mendidik murid-muridnya untuk menjadi lebih baik sebagaimana yang diredhai Allah ‘azza wa jalla.• Guru adalah ibu bapa kedua. Sebagaimana wajib hukumnya mematuhi kedua ibu bapa. sebagaimana sabda Rasulullah saw : ‫لَيْس منا منْ لَم يُوقرْ كبير َنا و َيرْ حم صغير َنا‬ َ ِ َ َْ َ َ ِ َ ِّ َ ْ َ َّ ِ َ “Tidak termasuk golongan kami orang yang tidak memuliakan orang yang lebih tua dan tidak menyayangi orang yang lebih muda. tidak menghina atau mencaci-maki guru.” (Ahmad dan At-Tirmidzi ) .

Ahmad. sebagaimana sabda Rasulullah saw : ً ِ َ َ ََ َ ً ِ َ ِ ِ ُ َ َّ َ َّ َ ً ِ ِ ِ ِ ‫منْ سلك طريقا َي ْل َتمسُ فيه ع ْلما سهل َّللاُ له به طريقا إ َِلى الجنة‬ ِ َّ َ ْ “Barangsiapa menempuh jalan dalam rangka menuntut ilmu padanya.” ( HR. Muslim.2. At-Tirmidzi dan Ibnu Majah ) . Abu Dawud. Allah mudahkan baginya dengannya jalan menuju syurga. Mendatangi tempat belajar dengan ikhlas dan penuh semangat.

sebagaimana sabda Rasulullah saw : ‫إِنَّ َّللا جميل يحبُّ الجمال‬ َ َ َ ْ ِ ُ ٌ ِ َ َ َّ “Sesungguhnya Allah itu indah dan suka kepada keindahan. Muslim dan Al-Hakim .” ( HR.3. Ahmad. Datang ke tempat belajar dengan penampilan yang rapi.

” ( HR. kerana dia sedikit rasa malunya. Diam dan memberi perhatian ketika guru sedang menjelaskan sesuatu.4.” ( AR. sebagaimana hadits Abu Sa’id AlKhudri ra : َّ َ َ َ َ َ ‫و سكت الناسُ كأَنَّ علَى رءُوسهم الطيْر‬ َ َّ ْ ِ ِ ُ َ “Orang-orang pun diam seakan-akan ada burung di atas kepala mereka. Al-Bukhari ) Imam Sufyan Ats-Tsauri rahimahullah berkata : “Bila kamu melihat ada anak muda yang bercakapcakap padahal sang guru sedang menyampaikan ilmu. Al-Baihaqi dalam Al-Madkhol ilas-Sunan ) . maka berputus-asalah dari kebaikannya.

Bertanya kepada guru bila ada sesuatu yang belum difahami dengan cara baik. Allah berfirman : ْ ِّ َ َ ‫فاسْ أَلُ ْوا أَهْ ل الذكر إِنْ ك ْنتم الَ َتعْ لمُون‬ َ ْ َ ُْ ُ ِ “Bertanyalah kepada ahli zikr ( yakni para ulama ) bila kamu tidak tahu.5. An-Nahl : 43 dan Al-Anbiya’ : 7 ) .” ( Qs.

mengikuti Rasul-Nya untuk para pemimpin kaum muslimin dan untuk orang-orang umum. Ahmad. قُ ْل َنا : لِمنْ ؟ قال ِّلِل و لِك َتابه و لِرسُولِه و ألَئمة‬ ِ َّ ِ َ ِ َ َ ِ ِ ِ َ ِ َّ َ َ َ ‫المُسْ لِمين و عامتهم‬ ْ ِ ِ َّ َ َ َ ِ ْ “Agama adalah nasihat. Menegur guru bila melakukan kesalahan dengan cara yang penuh hormat. melaksanakan Kitab-Nya.6.” ( HR. At-Tirmidzi dll ) .” Kami ( Sahabat ) bertanya: “Untuk siapa ?” Beliau menjawab : “Untuk mentaati Allah. Abu Dawud. Muslim. sebagaimana sabda Rasulullah : ُ َ ِ َّ ِّ ‫الديْنُ النصيْحة .

lembut dan santun kepada guru .Adab murid kepada guru * Menghormati dan memuliakan guru dan keluarganya dengan tulus dan ikhlas *Tunduk dan patuh terhadap semua perintah dan nasihat guru * Jujur dan setia bersama guru * Bersikap rendah hati.

* Tidak memburuk-burukkan dan tidak memfitnah guru * Tidak mengkhianati dan tidak menyakiti hati guru * Berusaha melayani guru dengan sebaik-baiknya .

* Selalu berusaha menyenangkan hati guru * Memanggil guru dengan panggilan yang disukainya * Berusaha menyukai apa yang disukai oleh guru .

.*Tidak berjalan di depan guru ketika berjalan bersamanya * Tidak terbahak-bahak di depan guru * Tidak meninggikan suara ketika berbicara dengan guru * Selalu duduk dalam sikap sopan.

• Keberhasilan dan kemudahan dalam proses menuntut ilmu terletak pada kelakuan baik (adab) si penuntut ilmu. Perkataan Ali ini merupakan ungkapan bahawa begitu besar penghormatan beliau kepada guru. . terutama adab kepada guru. "aku ibarat budak dari orang yang mengajarkanku walaupun hanya satu huruf ". Sayyidina Ali radhiallu’anhu berkata.

Lalu khalifah berkata kepada puteranya. Suatu saat. Gunakanlah kedua tanganmu.• Khalifah Harun Ar Rasyid pernah mengirimkan puteranya untuk belajar kepada syeikh burhanuddin. "Wahai anakku. ketika khalifah berkunjung untuk menemui puteranya yang sedang belajar. kenapa engkau menggunakan tangan kananmu untuk menuangkan air sementara tangan kirimu kau biarkan diam. khalifah melihat puteranya itu sedang menuangkan air wudhu untuk syeikh. yang satu untuk menuangkan air dan yang satu lagi untuk membasuh kaki gurumu. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful