KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS

MASALAH KECACATAN FIZIKAL MASALAH PENGLIHATAN MASALAH PENDENGARAN

1 PISMP

PENDIDIKAN INKLUSIF
Inklusif – inclusive (Bahasa Inggeris) membawa maksud termasuk atau merangkumi semua Pendidikan inklusif – pendidikan umum, iaitu setiap orang individu, sama ada normal, pintar-cerdas atau cacat, adalah berhak diberi keperluan pendidikan umum.

Termaktub dalam Dasar Pendidikan Negara dan selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara: Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu sacara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan, berketerampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara.

Pendidikan inklusif merupakan peluang pendidikan umum yang diberikan kepada semua kanak-kanak Malaysia , termasuk kanak-kanak cacat. Kanak-kanak cacat khasnya, yang mempunyai potensi belajar adalah ditempatkan dalam kelas biasa di bawah bimbingan seorang guru resos (guru terlatih khas) yang bekerjasama dengan guru-guru biasa.

Apabila murid-murid cacat mencapai kemajuan yang memuaskan.Kanak-kanak cacat yang tidak dapat mengikuti kurikulum biasa pada peringkat permulaan akan ditempatkan di dalam kelas Khas Bermasalah Pembelajaran (KKBP). mereka yang berkenaan akan ditempatkan dalam kelas biasa sesuai dengan taraf pencapaian mereka. semata-mata diajar oleh guru terlatih khas atau guru resos. . Kanak-kanak ini akan mengikuti satu program pendidikan yang khas.

kaedah dan teknik mengajar untuk kanak-kanak bukan normal tetapi luar biasa kerana sebab mereka tidak akan sanggup dapat faedah dan pencapaian yang sepatutnya daripada program sekolah biasa. iaitu kanakkanak cacat dan juga kanak-kanak pintar-cerdas.Program pendidikan dirancang khusus untuk kanak-kanak berkeperluan khas. Khusus – satu pendekatan rancangan pendidikan. .PENDIDIKAN KHAS Am . strategi.

.Dr. Chua Tee Tee(1982) – satu program pendidikan dirancangkan khas untuk kanakkanak berkeperluan khas atau luar biasa dari segi intelek. hinggakan mereka tidak berupaya mendapat faedah sepenuhnya daripada program pendidikan sekolah biasa. Mereka tidak akan dapat mencapai pertumbuhan dan penyuburan biasa. jasmani. sosial atau emosi.

KATEGORI-KATEGORI KANAKKANAK BERKEPERLUAN KHAS Kanak-kanak kerencatan akal (mentally retarded) Kanak-kanak bermasalah pembelajaran (learning disabilities) Kanak-kanak kecelaruan tingkah laku (behavioral disorders) Kanak-kanak cacat pendengaran dan bermasalah komunikasi Kanak-kanak cacat penglihatan Kanak-kanak cacat fizikal (psikomotor atau neurosis) Kanak-kanak pintar-cerdas dan berbakat istimewa .

Falsafah ini diselaraskan dengan objektif untuk memastikan bahawa keperluan tenaga rakyat …dan …untuk memastikan bahawa sistem pendidikan itu dapat memenuhi matlamat negara ke arah melahirkan masyarakat yang bersatu padu.FALSAFAH PENDIDIKAN KHAS (1986) “Falsafah Pendidikan Khas ialah untuk menyediakan peluang yang sama kepada kanakkanak khas seperti yang diberi kepada kanakkanak biasa untuk perkembangan psikososial yang seimbang. . berdisiplin dan terlatih.

.TUJUAN PENDIDIKAN KHAS Mengembangkan potensi kanak-kanak berkeperluan khas dari segi intelek. jasmani. sosial dan emosi secara optimum.

Melatih kanak-kanak cacat dengan kemahiran dan vokasional yang membolehkan mereka menjadi warganegara yang berguna. .8 STRATEGI PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Menyediakan peluang persekolahan dengan membina sekolah-sekolah khas dan kelas khas bermasalah pembelajaran untuk kanak-kanak cacat.

Menyediakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling bagi kanak-kanak cacat dengan tujuan meningkatkan konsep kendiri dan membantu mereka menyesuaikan diri dalam persekitaran hidup yang sebenar. .Melalui Bimbingan dan Kaunseling untuk pihak yang berkenaan agar mengikis pandangan atau sikap negatif terhadap ketidakupayaan kanak-kanak cacat menjalankan aktiviti pembelajaran di sekolah.

.Melatih tenaga pengajar untuk melaksanakan program pendidikan khas dengan berkesan. demi mempertingkatkan peluang menjayakan program pendidikan khas dan mencapai tujuannya dengan berkesan. Menyediakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling untuk ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak cacat supaya mereka dapat bekerjasama dengan pihak sekolah.

Bekerjasama dengan agensi persendirian atau pertubuhan sukarela untuk membantu mereka dari segi kewangan atau latihan untuk orang cacat. .Menyediakan kemudahan perubatan dan penyelidikan untuk merawat atau memulihkan kecacatan fizikal. mental atau emosi kanakkanak cacat.

2 MODEL PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS Program pendidikan khas diintegrasikan dengan program pendidikan biasa dalam institusi pendidikan yang sama. . Program pendidikan khas dilaksanakan dalam institusi khas. misalnya sekolah kanak-kanak buta dan sekolah kanak-kanak bisu dan tuli.

Kecacatan kanak-kanak yang bukan buruk adalah ditempatkan di dalam Kelas Khas Bermasalah Pembelajaran (KKBP) yang terletak di bawah pentadbiran sekolah biasa.Kanak-kanak buta atau pekak biasanya ditempatkan di dalam sekolah khas. .

KANAK-KANAK CACAT FIZIKAL .

Masalah ortopedik melibatkan sistem otot dan skeletal.Merupakan kanak-kanak yang mempunyai kecacatan ortopedik dan sebagainya. . Sistem ini terdiri daripada tulang. sendi dan otot yang berfungsi di bawah kawalan otak manusia. Kebanyakan masalah ortopedik adalah bersifat sementara dan hanyalah sebahagian dari proses pembesaran.

tangan. Punca-punca utama kanak-kanak kecacatan fizikal ialah kekurangan zat makanan atau kecederaan disebabkan kemalangan. pinggang. atau kakinya hingga menjadi lemah dan kurang berdaya. . Pergerakan anggota-anggota badan yang kurang cekap atau lancar adalah ciri yang jelas diperlihatkan bagi kanak-kanak cacat fizikal.Kecacatan ortopedik mempengaruhi fungsi tulang sendi atau otot menyebabkan pergerakan leher.

Ciri-ciri (pergerakan motor kecil): pembentukan koordinasi tangan dan jari yang tidak sempurna sukar mengangkat objek-objek kecil sukar melukis atau menulis Ciri-ciri (pergerakan motor besar): kerap tersandung dan terjatuh sukar berjalan. berlari. menangkap atau membaling bola mungkin tidak upaya melepaskan sesuatu objek . melompat atau memanjat sukar mengimbang badan sukar melantun.

Contoh Masalah Ortopedik Yang Biasa Di Kalangan Kanak-kanak Bowlegs (kaki melengkung keluar) Knock-knees (kaki bengkok ke dalam) Flatfeet Clubfoot Dislokasi congenital tulang pinggul (Congenital dislocation of the hip – CDH) .

ini bermakna kaki kanak-kanak akan mula lurus apabila dia mula berjalan dan masalah ini akan hilang dengan bertambahnya usia.BOWLEGS (KAKI MELENGKUNG KELUAR) Ini terjadi apabila adanya jarak yang agak jauh antara lutut apabila kanak-kanak berdiri dengan kaki dan buku lali dirapatkan (kaki kelihatan melengkung keluar). Bowlegs kebiasaannya adalah fisiologikal. pemeriksaan seterusnya perlu dilakukan untuk memastikan tiada sebab-sebab yang serius. Tetapi jika masalah ini berlanjutan selepas anak anda berumur 3 tahun. .

.

. Apabila mereka berumur 6 tahun. Kadangkala knock-knees patologikal akan terjadi dan jarak antara buku lali boleh melebihi 15cm. bentuk badan mereka akan lurus dengan sendirinya dan kebanyakan kanak-kanak boleh berdiri dengan kaki yang lurus. Kebanyakan kanak-kanak mengalami masalah ini di antara umur 3 hingga 5 tahun.KNOCK-KNEES (KAKI BENGKOK KE DALAM) Masalah ini ialah di mana kedua belah kaki bengkok ke dalam dan lutut menyentuh satu sama lain menyebabkan jurang antara buku lali apabila kanakkanak berdiri.

.

FLATFEET Ini merujuk kepada ketiadaan lengkungan semulajadi (arch) di tapak kaki kanak-kanak antara jari-jari kaki dan tumit. Ramai bayi yang dilahirkan dengan tapak kaki yang leper tetapi ia akan semakin melengkung apabila mereka mula berjalan. . Ia berlaku apabila kebanyakan dari permukaan tapak kaki bersentuhan dengan tanah/lantai.

.

Jika kedua belah kaki kanak-kanak terlibat. kedua tapak kaki akan bertemu.CLUBFOOT Ini ialah kecacatan kaki yang wujud sejak lahir dan boleh juga dikaitkan dengan masalah penyakit yang lain contohnya (spina bifida. . Kaki kanak-kanak akan kelihatan melengkung ke arah tengah dan jari-jari kaki akan menghala ke bawah.

.

Dalam CDH. bentuk soket tulang pinggul ini cetek dan tidak sempurna. . Sendi ini terdiri dari bebola dan soket. ini menyebabkan bebola sendi pinggul tergelincir dan mudah keluar dan masuk dari soketnya.DISLOKASI CONGENITAL TULANG PINGGUL (CDH) Ini terjadi apabila sendi pinggul tidak normal. Masalah ini biasanya akan dikesan oleh doktor yang memeriksa bayi yang baru lahir. Hujung tulang paha yang berupa bentuk bebola akan bergerak di dalam soket tulang pinggul yang berbentuk cawan.

.

KANAK-KANAK CACAT PENGLIHATAN .

Ini juga bermakna beliau tidak boleh berjalan secara sendirian.Seseorang itu dianggap mengalami kecacatan penglihatan apabila ujian menggunakan 'Snellens Chart' menunjukkan beliau tidak dapat melihat huruf pada jarak 3 meter. . Kanak-kanak yang dikategorikan sebagai mempunyai masalah penglihatan jika kerosakan penglihatan tersebut tidak dapat diperbetulkan dan mengganggu pembelajaran.

Kanak-kanak yang buta juga kadang kala mempunyai masalah pendengaran dan perkembangan psikomotor mereka agak terhad. berbanding dengan kanakkanak penglihatan normal yang mempunyai kadar kecekapan penglihatan 20/20. .Merupakan kanak-kanak buta atau mempunyai kadar kecekapan penglihatan antara 20/200 hingga 20/70 selepas pembetulan. Keupayaan motor mereka sebenarnya tidak terjejas dari segi neurologi tapi dipengaruhi pergerakan mereka yang terhad.

.Mereka tidak boleh meneroka persekitaran seperti kanak-kanak normal yang lain. Kanak-kanak ini mempunyai konsep kendiri yang lemah dan perhatian lebih yang diberikan kepada mereka boleh menggalakkan pergantungan kepada guru dan rakan untuk sentiasa membimbing mereka. Ini juga boleh memberi kesan ke atas perkembangan personaliti.

Misalnya. pengalaman mereka yang terhad dalam dunia visual memberi kesan pada perkembangan bahasa. .Di samping itu. seorang kanak-kanak normal boleh memberi pelbagai contoh untuk perkataan bulat dan menghuraikannya dengan jelas jika dibandingkan dengan kanak-kanak yang mempunyai masalah penglihatan.

JENIS-JENIS MASALAH PENGLIHATAN Rabun dekat Rabun jauh Rabun malam Rabun warna Astigimatisme Katarak Glaukoma Juling .

Sering membawa buku dekat matanya untuk membaca Sering mengesat matanya Matanya kelihatan kemerah-merahan Matanya juling.CIRI-CIRI KANAK-KANAK CACAT PENGLIHATAN Kesukaran membaca tulisan dan ilustrasi dalam buku serta di papan kapur. terpesong sedikit kedudukan mata hitamnya Sering berasa pening kepala Matanya amat sensitif terhadap cahaya Tidak dapat membaca dalam tempoh lama Kerap menulis perkataan-perkataan dengan ejaan lama. .

. myopia. dyslexia dan sebagainya.PUNCA-PUNCA CACAT PENGLIHATAN Kesakitan mata Kekurangan zat makanan Kerosakan saraf optik Menghidap penyakit seperti hypermetropia.

KANAK-KANAK CACAT PENDENGARAN .

cacat pendengaran separa atau sepenuhnya . Tergolong dalam dua kumpulan: a) kanak-kanak cacat pendengaran pratutur (prelingual) – pekak dari sejak lahir b) Kanak-kanak cacat pendengaran postutur (postlingual) – berlaku selepas mempunyai pengalaman bercakap.Merupakan kanak-kanak yang sering menghadapi masalah komunikasi dan sukar mempelajari sebutan perkataan-perkataan dengan jelas dan tepat.

Separa pekak bermaksud penggunaan alat pendengaran akan membolehkan kanak-kanak ini menerima pendidikan secara audio.Terdapat dua kategori masalah pendengaran iaitu separa pekak dan pekak. . Kanak-kanak yang dikategorikan pekak perlu menerima pendidikan menggunakan sensori lain seperti penglihatan.

Seseorang dikategorikan pekak jika tahap kehilangan keupayaan mendengar lebih daripada 70 decibel.Tahap kehilangan pendengaran diukur dengan audiometer dalam unit decibel. Mereka yang tergolong dalam separa pekak mempunyai tahap kehilangan keupayaan pendengaran antara 20 hingga 60 decibel. .

Pertuturan kanak-kanak ini tidak lancar kerana masalah sebutan yang sangat lemah. Contoh. Mereka juga mempunyai masalah untuk mengikut arahan dan salah faham kerap berlaku. . symptom seperti kerap meminta orang mengulang apa yang telah disebut.Seseorang guru perlu peka kepada petanda masalah yang ditunjukkan oleh muridnya.

.Mereka juga sering mempunyai masalah nada suara yang tinggi atau rendah dan sering memusingkan kepala untuk mendengar. Ketidakupayaan berkomunikasi ini memberi kesan kepada perkembangan sosial. emosi. bahasa dan kognitif individu tersebut. Masalah pendengaran menjejaskan komunikasi dan juga pembelajaran individu.

sering tersekatsekat atau berulang-ulang Menghadapi masalah memahami kata orang lain Kurang upaya menggunakan perkataan-perkataan tepat untuk menerangkan atau menyatakan sesuatu perkara atau idea .CIRI-CIRI KANAK-KANAK CACAT PENDENGARAN Bersifat pendiam. pemalu dan tidak suka bertanya Terlalu pasif dan tidak suka bergaul dengan rakanrakan sebaya Pertuturan mereka kurang lancar.

Sering bergantung membaca pergerakan bibir orang untuk memahami maksud kata Sering cuba mengelakkan daripada menjawab soalan lisan orang lain kerana kurang pasti apa yang disoal Mencodong mukanya ke depan untuk mendengar jelas kata orang. .Persepsinya kurang tepat kerana tidak boleh mendengar sesuatu dengan jelas dan tepat.

PUNCA-PUNCA CACAT PENDENGARAN Kerosakan gegendang telinga Kerosakan saraf pendengaran Warisan baka .

SEKIAN TERIMA KASIH!!! .