SISTEM INTEGUMENTARI(KULIT) Kulit merupakan organ homeostasis yang penting.

Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaraan luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma . Antara kepentingannya ialah:
o

Memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas.

o

Menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap.

o o

Membolehkan kadar metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa. Enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum

Lapisan epidermis
i.

Tidak mempunyai saluran darah , bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. 4 Lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:

ii. iii. iv. v.

Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu

iv) Lapisan jernih Lapisan ini berada di atas lapisan granul. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu . Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah.ii) Lapisan germinatif Lapisan yang paling bawah pada epidermis. keratin merupakan bahan keras berprotein. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan. iii) Lapisan granul Lapisan ini berada di atas lapisan germinatif. akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. Bentuk sel-sel jernih ini juga. Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. Granul ini terdiri daripada keratin. v) Lapisan terkematu Lapisan ini berada di atas lapisan jernih.

. Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis. Sebagai mobilitas kulit.Lapisan dermis Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah.Lapisan terdalam yang banyak mengandung sel liposit yang menghasilkan banyak lemak. terdapat akar rambut. Tempat penumpukan tenaga. perubahan kontur tubuh dan penyekatan panas. Merupakn jaringan adipose sebagai bantalan antara kulit dan setruktur internal seperti otot dan tulang. Reseptor Antara reseptor yang terdapat dalam dermis ialah:    Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Antara kelenjar yang terdapat dalam dermis ialah:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum JARINGAN SUBKUTAN ATAU HIPODERMIS / LEMAK Lapisan ini merupakan lapisan penebat haba. Sebagai bantalan terhadap trauma. Pada dermis juga. Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu.

Rambut velus( pendek. kumis. 50 – 100 lembar rambut rontok dalam tiap harinya. fase pertumbuhan (Anagen) kecepatan pertumbuhan rambut bervariasi rambut janggut tercepat diikuti kulit kepala. Cushing(wanita). dada. indera peraba yang sensitive. menyaring udara. Bagian dermis yang masuk dalam kandung rambut disebut papil. stress. dan bibir.000 folikel rambut kulit kepala normal mengalami fase pertumbuhan pada satu saat. Terdapat 2 jenis rambut : a. Androgen. rambut terminal ( dapat panjang dan pendek. Pertumbuhan rambut pada daerah tertentu dikontrol oleh hgormon seks( rambut wajah. halus dan lembut). Fase Istirahat( Telogen) Berlangsung + 4 bulan. Terdapat di seluruh kulit kecuali telapak tangan kaki dan bagian dorsal dari falang distal jari tangan. Terdapat 2 fasa : 1. .RAMBUT. kaki. punggung. 90 % dari 100. Berlangsung sampai dengan usia 6 tahun. pendorong penguapan kerngat dan 5.) b. melindungi kulit dari pengaruh buruk:Alis mata melindungi mata dari keringat agar tidak mengalir ke mata. 4. Fungsi rambut 1. Kuantitas dan kualitas distribusi ranbut ditentukan oleh kondisis Endokrin. janggut. Hirsutisme ( pertumbuhan rambut yang berlebihan pada S. bulu hidung (vibrissae) 2. Gerak merinding jika terjadi trauma . serta berfungsi sebagai pengatur suhu. rambut mengalami kerontokan. disebut Piloereksi. di kontrol oleh H. 3. Rambut terdiri dari akar ( sel tanpa keratin) dan batang ( terdiri sel keratin ). 2. Warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin .

Pada telinga bagian luar terdapat kelenjar apokrin khusus yang disebut K. Kecepatan sekresi keringat dikendalkan oleh saraf simpatik. anus. kaki. Kelenjar ininaktif pada masa pubertas.rata 0.tumbuh dari akar yang disebut kutikula. sebagai reaksi tubuh terhadap setress. seruminosa yang menghasilkan serumen(wax) .uara pada folkel rambut.18 bulan. b. kelenjar Ekrin terdapat disemua kulit. Pertumbuhan rata. labia mayora. dahi. Berfungsi mengangkat benda – benda kecil. Kelenjar keringat diklasifikasikan menjadi 2 kategori: a. nyeri dan lain-lain. Berfungsi mengontrol sekresi minyak ke dalam ruang antara folikel rambut dan batang rambut yang akan melumasi rambut sehingga menjadi halus lentur dan lunak. KELENJAR – KELENJAR PADA KULIT Kelenjar Sebasea.1 mm / hari. dan berm.pembaruan total kuku jari tangan : 170 hari dan kuku kaki: 12. K.KUKU Permukaan dorsal ujung distal jari tangan atau kaki tertdapat lempeng keatin yang keras dan transparan.pengekuaran keringat oada tangan.pada wanit a akan membesar dan berkurang pada sklus haid. kelenjar Apokrin. aksila. Melepaskan keringat sebgai reaksi penngkatan suhu lingkungan dan suhu tubuh. skrotum. Terdapat di aksil.Apokrin memproduksi keringat yang keruh seperti susu yang diuraikan oleh bakteri menghasilkan bau khas pada aksila.

menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. suhu. . Lapisan berkematu yang senantiasa gugur.Fungsi kulit Antara fungsi kulit ialah:        Perlindungan Mencegah dehidrasi Rangsangan luar Menyimpan lemak Sintesis Vitamin D Menghasilkan bau dan penyamaran Kawalaturan suhu Perlindungan o Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan. membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. sentuhan dan sebagainya. ini merupakan perlindungan tahap pertama. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . Rangsangan luar o Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. Mencegah dehidrasi o Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran.

mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu o Ini adalah proses homeostasis . Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak. Menghasilkan bau dan penyamaran o Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan.Menyimpan lemak o Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor. Sintesis vitamin D o Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu.