SISTEM INTEGUMENTARI(KULIT) Kulit merupakan organ homeostasis yang penting.

Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaraan luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma . Antara kepentingannya ialah:
o

Memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas.

o

Menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap.

o o

Membolehkan kadar metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa. Enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum

Lapisan epidermis
i.

Tidak mempunyai saluran darah , bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. 4 Lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:

ii. iii. iv. v.

Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu

v) Lapisan terkematu Lapisan ini berada di atas lapisan jernih. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. iii) Lapisan granul Lapisan ini berada di atas lapisan germinatif. iv) Lapisan jernih Lapisan ini berada di atas lapisan granul. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. Bentuk sel-sel jernih ini juga. keratin merupakan bahan keras berprotein. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan. Granul ini terdiri daripada keratin. Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu . Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah. Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi.ii) Lapisan germinatif Lapisan yang paling bawah pada epidermis. akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah.

Tempat penumpukan tenaga. Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis. Sebagai bantalan terhadap trauma. Merupakn jaringan adipose sebagai bantalan antara kulit dan setruktur internal seperti otot dan tulang.Lapisan dermis Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah.Lapisan terdalam yang banyak mengandung sel liposit yang menghasilkan banyak lemak. perubahan kontur tubuh dan penyekatan panas. . Pada dermis juga. Sebagai mobilitas kulit. Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu. Reseptor Antara reseptor yang terdapat dalam dermis ialah:    Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Antara kelenjar yang terdapat dalam dermis ialah:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum JARINGAN SUBKUTAN ATAU HIPODERMIS / LEMAK Lapisan ini merupakan lapisan penebat haba. terdapat akar rambut.

halus dan lembut). janggut. kumis. Rambut terdiri dari akar ( sel tanpa keratin) dan batang ( terdiri sel keratin ). indera peraba yang sensitive. stress. Fase Istirahat( Telogen) Berlangsung + 4 bulan. 4. 3. dan bibir. Berlangsung sampai dengan usia 6 tahun. Terdapat di seluruh kulit kecuali telapak tangan kaki dan bagian dorsal dari falang distal jari tangan. Bagian dermis yang masuk dalam kandung rambut disebut papil. Rambut velus( pendek. Kuantitas dan kualitas distribusi ranbut ditentukan oleh kondisis Endokrin. 2. Terdapat 2 jenis rambut : a.000 folikel rambut kulit kepala normal mengalami fase pertumbuhan pada satu saat. Androgen.) b. menyaring udara. serta berfungsi sebagai pengatur suhu. pendorong penguapan kerngat dan 5. di kontrol oleh H. Warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin . disebut Piloereksi.RAMBUT. kaki. melindungi kulit dari pengaruh buruk:Alis mata melindungi mata dari keringat agar tidak mengalir ke mata. Gerak merinding jika terjadi trauma . bulu hidung (vibrissae) 2. . 50 – 100 lembar rambut rontok dalam tiap harinya. 90 % dari 100. punggung. rambut terminal ( dapat panjang dan pendek. Fungsi rambut 1. Cushing(wanita). Terdapat 2 fasa : 1. Hirsutisme ( pertumbuhan rambut yang berlebihan pada S. rambut mengalami kerontokan. fase pertumbuhan (Anagen) kecepatan pertumbuhan rambut bervariasi rambut janggut tercepat diikuti kulit kepala. Pertumbuhan rambut pada daerah tertentu dikontrol oleh hgormon seks( rambut wajah. dada.

seruminosa yang menghasilkan serumen(wax) . Pertumbuhan rata. Kelenjar ininaktif pada masa pubertas.pembaruan total kuku jari tangan : 170 hari dan kuku kaki: 12.pengekuaran keringat oada tangan.KUKU Permukaan dorsal ujung distal jari tangan atau kaki tertdapat lempeng keatin yang keras dan transparan.uara pada folkel rambut.Apokrin memproduksi keringat yang keruh seperti susu yang diuraikan oleh bakteri menghasilkan bau khas pada aksila. Berfungsi mengontrol sekresi minyak ke dalam ruang antara folikel rambut dan batang rambut yang akan melumasi rambut sehingga menjadi halus lentur dan lunak. nyeri dan lain-lain. K. KELENJAR – KELENJAR PADA KULIT Kelenjar Sebasea.tumbuh dari akar yang disebut kutikula.pada wanit a akan membesar dan berkurang pada sklus haid. Kecepatan sekresi keringat dikendalkan oleh saraf simpatik.1 mm / hari. kaki. kelenjar Ekrin terdapat disemua kulit. skrotum. Berfungsi mengangkat benda – benda kecil. sebagai reaksi tubuh terhadap setress. dahi.rata 0. dan berm. b. anus. Kelenjar keringat diklasifikasikan menjadi 2 kategori: a. Pada telinga bagian luar terdapat kelenjar apokrin khusus yang disebut K. Melepaskan keringat sebgai reaksi penngkatan suhu lingkungan dan suhu tubuh. aksila. kelenjar Apokrin. Terdapat di aksil.18 bulan. labia mayora.

Fungsi kulit Antara fungsi kulit ialah:        Perlindungan Mencegah dehidrasi Rangsangan luar Menyimpan lemak Sintesis Vitamin D Menghasilkan bau dan penyamaran Kawalaturan suhu Perlindungan o Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria. suhu. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan. membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. Lapisan berkematu yang senantiasa gugur. Rangsangan luar o Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. ini merupakan perlindungan tahap pertama. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . sentuhan dan sebagainya. Mencegah dehidrasi o Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran. .

Sintesis vitamin D o Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu. sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor. seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . Menghasilkan bau dan penyamaran o Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan. Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu o Ini adalah proses homeostasis . Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak.Menyimpan lemak o Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful