SISTEM INTEGUMENTARI(KULIT) Kulit merupakan organ homeostasis yang penting.

Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaraan luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma . Antara kepentingannya ialah:
o

Memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas.

o

Menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap.

o o

Membolehkan kadar metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa. Enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum

Lapisan epidermis
i.

Tidak mempunyai saluran darah , bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. 4 Lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:

ii. iii. iv. v.

Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu

iv) Lapisan jernih Lapisan ini berada di atas lapisan granul. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. v) Lapisan terkematu Lapisan ini berada di atas lapisan jernih.ii) Lapisan germinatif Lapisan yang paling bawah pada epidermis. Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan. Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. Granul ini terdiri daripada keratin. iii) Lapisan granul Lapisan ini berada di atas lapisan germinatif. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul. Bentuk sel-sel jernih ini juga. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. keratin merupakan bahan keras berprotein. Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu . akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah.

Merupakn jaringan adipose sebagai bantalan antara kulit dan setruktur internal seperti otot dan tulang. terdapat akar rambut.Lapisan terdalam yang banyak mengandung sel liposit yang menghasilkan banyak lemak. Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis. Sebagai bantalan terhadap trauma.Lapisan dermis Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah. Sebagai mobilitas kulit. Pada dermis juga. Tempat penumpukan tenaga. Reseptor Antara reseptor yang terdapat dalam dermis ialah:    Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Antara kelenjar yang terdapat dalam dermis ialah:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum JARINGAN SUBKUTAN ATAU HIPODERMIS / LEMAK Lapisan ini merupakan lapisan penebat haba. . Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu. perubahan kontur tubuh dan penyekatan panas.

Androgen. Terdapat 2 fasa : 1. melindungi kulit dari pengaruh buruk:Alis mata melindungi mata dari keringat agar tidak mengalir ke mata. 90 % dari 100. menyaring udara.RAMBUT. indera peraba yang sensitive. kaki. rambut mengalami kerontokan. Fungsi rambut 1. 2. Terdapat 2 jenis rambut : a. Warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin . Pertumbuhan rambut pada daerah tertentu dikontrol oleh hgormon seks( rambut wajah. rambut terminal ( dapat panjang dan pendek. Bagian dermis yang masuk dalam kandung rambut disebut papil. 4. janggut. . Rambut velus( pendek. pendorong penguapan kerngat dan 5. dan bibir. Gerak merinding jika terjadi trauma . bulu hidung (vibrissae) 2. di kontrol oleh H. Fase Istirahat( Telogen) Berlangsung + 4 bulan. Berlangsung sampai dengan usia 6 tahun. fase pertumbuhan (Anagen) kecepatan pertumbuhan rambut bervariasi rambut janggut tercepat diikuti kulit kepala. 3. dada. Terdapat di seluruh kulit kecuali telapak tangan kaki dan bagian dorsal dari falang distal jari tangan.) b. Rambut terdiri dari akar ( sel tanpa keratin) dan batang ( terdiri sel keratin ). serta berfungsi sebagai pengatur suhu. disebut Piloereksi. halus dan lembut). 50 – 100 lembar rambut rontok dalam tiap harinya. punggung. Cushing(wanita). Kuantitas dan kualitas distribusi ranbut ditentukan oleh kondisis Endokrin. kumis.000 folikel rambut kulit kepala normal mengalami fase pertumbuhan pada satu saat. Hirsutisme ( pertumbuhan rambut yang berlebihan pada S. stress.

Berfungsi mengontrol sekresi minyak ke dalam ruang antara folikel rambut dan batang rambut yang akan melumasi rambut sehingga menjadi halus lentur dan lunak. Pada telinga bagian luar terdapat kelenjar apokrin khusus yang disebut K.KUKU Permukaan dorsal ujung distal jari tangan atau kaki tertdapat lempeng keatin yang keras dan transparan. dahi. KELENJAR – KELENJAR PADA KULIT Kelenjar Sebasea. Berfungsi mengangkat benda – benda kecil. kelenjar Ekrin terdapat disemua kulit. Terdapat di aksil.tumbuh dari akar yang disebut kutikula. aksila. dan berm. K. Melepaskan keringat sebgai reaksi penngkatan suhu lingkungan dan suhu tubuh.pada wanit a akan membesar dan berkurang pada sklus haid. Kelenjar keringat diklasifikasikan menjadi 2 kategori: a.Apokrin memproduksi keringat yang keruh seperti susu yang diuraikan oleh bakteri menghasilkan bau khas pada aksila.pengekuaran keringat oada tangan. labia mayora. kaki.uara pada folkel rambut. b. Kelenjar ininaktif pada masa pubertas. nyeri dan lain-lain. Kecepatan sekresi keringat dikendalkan oleh saraf simpatik.18 bulan. seruminosa yang menghasilkan serumen(wax) .1 mm / hari. Pertumbuhan rata.pembaruan total kuku jari tangan : 170 hari dan kuku kaki: 12. sebagai reaksi tubuh terhadap setress. anus. skrotum.rata 0. kelenjar Apokrin.

Rangsangan luar o Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran.Fungsi kulit Antara fungsi kulit ialah:        Perlindungan Mencegah dehidrasi Rangsangan luar Menyimpan lemak Sintesis Vitamin D Menghasilkan bau dan penyamaran Kawalaturan suhu Perlindungan o Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria. . Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . Lapisan berkematu yang senantiasa gugur. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan. Mencegah dehidrasi o Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran. sentuhan dan sebagainya. menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. suhu. ini merupakan perlindungan tahap pertama.

Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan. seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak. Sintesis vitamin D o Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. Menghasilkan bau dan penyamaran o Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu o Ini adalah proses homeostasis .Menyimpan lemak o Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful