P. 1
Sistem Integumentari

Sistem Integumentari

|Views: 7|Likes:
Published by Qaseh Nurhudamry

More info:

Published by: Qaseh Nurhudamry on Jul 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/10/2013

pdf

text

original

SISTEM INTEGUMENTARI(KULIT) Kulit merupakan organ homeostasis yang penting.

Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaraan luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma . Antara kepentingannya ialah:
o

Memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas.

o

Menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap.

o o

Membolehkan kadar metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa. Enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum

Lapisan epidermis
i.

Tidak mempunyai saluran darah , bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. 4 Lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:

ii. iii. iv. v.

Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu

Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu . keratin merupakan bahan keras berprotein.ii) Lapisan germinatif Lapisan yang paling bawah pada epidermis. iv) Lapisan jernih Lapisan ini berada di atas lapisan granul. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. Granul ini terdiri daripada keratin. akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. Bentuk sel-sel jernih ini juga. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan. iii) Lapisan granul Lapisan ini berada di atas lapisan germinatif. Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. v) Lapisan terkematu Lapisan ini berada di atas lapisan jernih.

Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis.Lapisan dermis Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah. Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu. Pada dermis juga. Tempat penumpukan tenaga. Merupakn jaringan adipose sebagai bantalan antara kulit dan setruktur internal seperti otot dan tulang. Sebagai bantalan terhadap trauma.Lapisan terdalam yang banyak mengandung sel liposit yang menghasilkan banyak lemak. Reseptor Antara reseptor yang terdapat dalam dermis ialah:    Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Antara kelenjar yang terdapat dalam dermis ialah:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum JARINGAN SUBKUTAN ATAU HIPODERMIS / LEMAK Lapisan ini merupakan lapisan penebat haba. terdapat akar rambut. Sebagai mobilitas kulit. perubahan kontur tubuh dan penyekatan panas. .

. Berlangsung sampai dengan usia 6 tahun. pendorong penguapan kerngat dan 5. 90 % dari 100. rambut terminal ( dapat panjang dan pendek. 3. stress.000 folikel rambut kulit kepala normal mengalami fase pertumbuhan pada satu saat. 50 – 100 lembar rambut rontok dalam tiap harinya. Rambut terdiri dari akar ( sel tanpa keratin) dan batang ( terdiri sel keratin ). Gerak merinding jika terjadi trauma . janggut. Terdapat 2 fasa : 1. Pertumbuhan rambut pada daerah tertentu dikontrol oleh hgormon seks( rambut wajah. Hirsutisme ( pertumbuhan rambut yang berlebihan pada S. Terdapat di seluruh kulit kecuali telapak tangan kaki dan bagian dorsal dari falang distal jari tangan. bulu hidung (vibrissae) 2. Kuantitas dan kualitas distribusi ranbut ditentukan oleh kondisis Endokrin. di kontrol oleh H. rambut mengalami kerontokan. dan bibir. indera peraba yang sensitive. dada. disebut Piloereksi. halus dan lembut). Bagian dermis yang masuk dalam kandung rambut disebut papil. fase pertumbuhan (Anagen) kecepatan pertumbuhan rambut bervariasi rambut janggut tercepat diikuti kulit kepala. 4. melindungi kulit dari pengaruh buruk:Alis mata melindungi mata dari keringat agar tidak mengalir ke mata. Cushing(wanita). kumis. Fase Istirahat( Telogen) Berlangsung + 4 bulan. Androgen. kaki. Terdapat 2 jenis rambut : a. Fungsi rambut 1. Warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin . 2.RAMBUT.) b. serta berfungsi sebagai pengatur suhu. Rambut velus( pendek. punggung. menyaring udara.

tumbuh dari akar yang disebut kutikula. Pada telinga bagian luar terdapat kelenjar apokrin khusus yang disebut K. Kelenjar ininaktif pada masa pubertas.KUKU Permukaan dorsal ujung distal jari tangan atau kaki tertdapat lempeng keatin yang keras dan transparan.pada wanit a akan membesar dan berkurang pada sklus haid. skrotum. kaki. Berfungsi mengangkat benda – benda kecil. anus.rata 0. kelenjar Apokrin. KELENJAR – KELENJAR PADA KULIT Kelenjar Sebasea.uara pada folkel rambut. Kelenjar keringat diklasifikasikan menjadi 2 kategori: a.18 bulan. labia mayora. nyeri dan lain-lain. Pertumbuhan rata. sebagai reaksi tubuh terhadap setress.pengekuaran keringat oada tangan. dahi. aksila. Kecepatan sekresi keringat dikendalkan oleh saraf simpatik. Melepaskan keringat sebgai reaksi penngkatan suhu lingkungan dan suhu tubuh. seruminosa yang menghasilkan serumen(wax) . Berfungsi mengontrol sekresi minyak ke dalam ruang antara folikel rambut dan batang rambut yang akan melumasi rambut sehingga menjadi halus lentur dan lunak. kelenjar Ekrin terdapat disemua kulit.Apokrin memproduksi keringat yang keruh seperti susu yang diuraikan oleh bakteri menghasilkan bau khas pada aksila.pembaruan total kuku jari tangan : 170 hari dan kuku kaki: 12.1 mm / hari. b. K. Terdapat di aksil. dan berm.

Lapisan berkematu yang senantiasa gugur. Rangsangan luar o Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan. Mencegah dehidrasi o Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran. . menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. sentuhan dan sebagainya.Fungsi kulit Antara fungsi kulit ialah:        Perlindungan Mencegah dehidrasi Rangsangan luar Menyimpan lemak Sintesis Vitamin D Menghasilkan bau dan penyamaran Kawalaturan suhu Perlindungan o Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. ini merupakan perlindungan tahap pertama. suhu.

seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak.Menyimpan lemak o Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu o Ini adalah proses homeostasis . sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor. Sintesis vitamin D o Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu. Menghasilkan bau dan penyamaran o Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->