SISTEM INTEGUMENTARI(KULIT) Kulit merupakan organ homeostasis yang penting.

Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaraan luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma . Antara kepentingannya ialah:
o

Memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas.

o

Menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap.

o o

Membolehkan kadar metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa. Enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum

Lapisan epidermis
i.

Tidak mempunyai saluran darah , bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. 4 Lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:

ii. iii. iv. v.

Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu

Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah.ii) Lapisan germinatif Lapisan yang paling bawah pada epidermis. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. iii) Lapisan granul Lapisan ini berada di atas lapisan germinatif. Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan. v) Lapisan terkematu Lapisan ini berada di atas lapisan jernih. Bentuk sel-sel jernih ini juga. iv) Lapisan jernih Lapisan ini berada di atas lapisan granul. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu . Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. Granul ini terdiri daripada keratin. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul. keratin merupakan bahan keras berprotein. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul.

Lapisan terdalam yang banyak mengandung sel liposit yang menghasilkan banyak lemak. Reseptor Antara reseptor yang terdapat dalam dermis ialah:    Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Antara kelenjar yang terdapat dalam dermis ialah:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum JARINGAN SUBKUTAN ATAU HIPODERMIS / LEMAK Lapisan ini merupakan lapisan penebat haba. Pada dermis juga. Merupakn jaringan adipose sebagai bantalan antara kulit dan setruktur internal seperti otot dan tulang. terdapat akar rambut. Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis. Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu.Lapisan dermis Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah. perubahan kontur tubuh dan penyekatan panas. Tempat penumpukan tenaga. Sebagai mobilitas kulit. Sebagai bantalan terhadap trauma. .

Pertumbuhan rambut pada daerah tertentu dikontrol oleh hgormon seks( rambut wajah. kumis. dan bibir. dada. 2. Fase Istirahat( Telogen) Berlangsung + 4 bulan. Fungsi rambut 1. 90 % dari 100. janggut. Berlangsung sampai dengan usia 6 tahun. serta berfungsi sebagai pengatur suhu. 50 – 100 lembar rambut rontok dalam tiap harinya. Terdapat 2 jenis rambut : a. Androgen. indera peraba yang sensitive. kaki. Gerak merinding jika terjadi trauma . Rambut terdiri dari akar ( sel tanpa keratin) dan batang ( terdiri sel keratin ).) b. Kuantitas dan kualitas distribusi ranbut ditentukan oleh kondisis Endokrin. stress. 4. Terdapat 2 fasa : 1. punggung.RAMBUT. fase pertumbuhan (Anagen) kecepatan pertumbuhan rambut bervariasi rambut janggut tercepat diikuti kulit kepala. rambut mengalami kerontokan. . bulu hidung (vibrissae) 2. Bagian dermis yang masuk dalam kandung rambut disebut papil. Rambut velus( pendek. Warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin . pendorong penguapan kerngat dan 5.000 folikel rambut kulit kepala normal mengalami fase pertumbuhan pada satu saat. halus dan lembut). disebut Piloereksi. melindungi kulit dari pengaruh buruk:Alis mata melindungi mata dari keringat agar tidak mengalir ke mata. menyaring udara. rambut terminal ( dapat panjang dan pendek. Cushing(wanita). 3. Terdapat di seluruh kulit kecuali telapak tangan kaki dan bagian dorsal dari falang distal jari tangan. Hirsutisme ( pertumbuhan rambut yang berlebihan pada S. di kontrol oleh H.

aksila. sebagai reaksi tubuh terhadap setress.tumbuh dari akar yang disebut kutikula. dahi.KUKU Permukaan dorsal ujung distal jari tangan atau kaki tertdapat lempeng keatin yang keras dan transparan. kaki. skrotum.18 bulan. Kecepatan sekresi keringat dikendalkan oleh saraf simpatik.uara pada folkel rambut. kelenjar Ekrin terdapat disemua kulit. Kelenjar ininaktif pada masa pubertas. kelenjar Apokrin.pada wanit a akan membesar dan berkurang pada sklus haid.Apokrin memproduksi keringat yang keruh seperti susu yang diuraikan oleh bakteri menghasilkan bau khas pada aksila. Berfungsi mengangkat benda – benda kecil. seruminosa yang menghasilkan serumen(wax) . anus. Pada telinga bagian luar terdapat kelenjar apokrin khusus yang disebut K. dan berm.pengekuaran keringat oada tangan. nyeri dan lain-lain. labia mayora. Berfungsi mengontrol sekresi minyak ke dalam ruang antara folikel rambut dan batang rambut yang akan melumasi rambut sehingga menjadi halus lentur dan lunak. Melepaskan keringat sebgai reaksi penngkatan suhu lingkungan dan suhu tubuh.pembaruan total kuku jari tangan : 170 hari dan kuku kaki: 12. Terdapat di aksil. b.1 mm / hari.rata 0. KELENJAR – KELENJAR PADA KULIT Kelenjar Sebasea. Pertumbuhan rata. Kelenjar keringat diklasifikasikan menjadi 2 kategori: a. K.

Rangsangan luar o Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan. suhu. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . ini merupakan perlindungan tahap pertama. menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit.Fungsi kulit Antara fungsi kulit ialah:        Perlindungan Mencegah dehidrasi Rangsangan luar Menyimpan lemak Sintesis Vitamin D Menghasilkan bau dan penyamaran Kawalaturan suhu Perlindungan o Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria. . membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. Lapisan berkematu yang senantiasa gugur. sentuhan dan sebagainya. Mencegah dehidrasi o Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran.

sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . Menghasilkan bau dan penyamaran o Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan. mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu o Ini adalah proses homeostasis . Sintesis vitamin D o Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu.Menyimpan lemak o Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful