SISTEM INTEGUMENTARI(KULIT) Kulit merupakan organ homeostasis yang penting.

Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaraan luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma . Antara kepentingannya ialah:
o

Memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas.

o

Menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap.

o o

Membolehkan kadar metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa. Enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum

Lapisan epidermis
i.

Tidak mempunyai saluran darah , bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. 4 Lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:

ii. iii. iv. v.

Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu

keratin merupakan bahan keras berprotein. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. iii) Lapisan granul Lapisan ini berada di atas lapisan germinatif. Granul ini terdiri daripada keratin. Bentuk sel-sel jernih ini juga. akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah.ii) Lapisan germinatif Lapisan yang paling bawah pada epidermis. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. iv) Lapisan jernih Lapisan ini berada di atas lapisan granul. Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu . v) Lapisan terkematu Lapisan ini berada di atas lapisan jernih. Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul.

Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis. Reseptor Antara reseptor yang terdapat dalam dermis ialah:    Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Antara kelenjar yang terdapat dalam dermis ialah:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum JARINGAN SUBKUTAN ATAU HIPODERMIS / LEMAK Lapisan ini merupakan lapisan penebat haba. Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu. Pada dermis juga. Tempat penumpukan tenaga. terdapat akar rambut. Sebagai bantalan terhadap trauma. Sebagai mobilitas kulit. perubahan kontur tubuh dan penyekatan panas. Merupakn jaringan adipose sebagai bantalan antara kulit dan setruktur internal seperti otot dan tulang.Lapisan dermis Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah.Lapisan terdalam yang banyak mengandung sel liposit yang menghasilkan banyak lemak. .

disebut Piloereksi. indera peraba yang sensitive. Bagian dermis yang masuk dalam kandung rambut disebut papil. 4.000 folikel rambut kulit kepala normal mengalami fase pertumbuhan pada satu saat. Berlangsung sampai dengan usia 6 tahun. menyaring udara. Hirsutisme ( pertumbuhan rambut yang berlebihan pada S. 2. Warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin . pendorong penguapan kerngat dan 5. rambut terminal ( dapat panjang dan pendek. Gerak merinding jika terjadi trauma . bulu hidung (vibrissae) 2. Androgen. Rambut terdiri dari akar ( sel tanpa keratin) dan batang ( terdiri sel keratin ). 3. Terdapat 2 jenis rambut : a. kumis. fase pertumbuhan (Anagen) kecepatan pertumbuhan rambut bervariasi rambut janggut tercepat diikuti kulit kepala. Kuantitas dan kualitas distribusi ranbut ditentukan oleh kondisis Endokrin. 90 % dari 100. rambut mengalami kerontokan. di kontrol oleh H. dada. Cushing(wanita). Pertumbuhan rambut pada daerah tertentu dikontrol oleh hgormon seks( rambut wajah. Fungsi rambut 1. stress. Terdapat di seluruh kulit kecuali telapak tangan kaki dan bagian dorsal dari falang distal jari tangan.) b. 50 – 100 lembar rambut rontok dalam tiap harinya. Terdapat 2 fasa : 1. Fase Istirahat( Telogen) Berlangsung + 4 bulan. dan bibir. halus dan lembut). kaki. janggut. punggung. . melindungi kulit dari pengaruh buruk:Alis mata melindungi mata dari keringat agar tidak mengalir ke mata.RAMBUT. serta berfungsi sebagai pengatur suhu. Rambut velus( pendek.

dahi.KUKU Permukaan dorsal ujung distal jari tangan atau kaki tertdapat lempeng keatin yang keras dan transparan. Berfungsi mengangkat benda – benda kecil.tumbuh dari akar yang disebut kutikula. Kelenjar keringat diklasifikasikan menjadi 2 kategori: a. seruminosa yang menghasilkan serumen(wax) .Apokrin memproduksi keringat yang keruh seperti susu yang diuraikan oleh bakteri menghasilkan bau khas pada aksila. aksila. Kecepatan sekresi keringat dikendalkan oleh saraf simpatik. nyeri dan lain-lain.pembaruan total kuku jari tangan : 170 hari dan kuku kaki: 12. labia mayora. dan berm.rata 0. Pada telinga bagian luar terdapat kelenjar apokrin khusus yang disebut K. kelenjar Apokrin.uara pada folkel rambut. kelenjar Ekrin terdapat disemua kulit. anus. Pertumbuhan rata.pada wanit a akan membesar dan berkurang pada sklus haid. K. sebagai reaksi tubuh terhadap setress. KELENJAR – KELENJAR PADA KULIT Kelenjar Sebasea.1 mm / hari. Berfungsi mengontrol sekresi minyak ke dalam ruang antara folikel rambut dan batang rambut yang akan melumasi rambut sehingga menjadi halus lentur dan lunak. Melepaskan keringat sebgai reaksi penngkatan suhu lingkungan dan suhu tubuh. Terdapat di aksil. b.18 bulan. Kelenjar ininaktif pada masa pubertas.pengekuaran keringat oada tangan. skrotum. kaki.

Fungsi kulit Antara fungsi kulit ialah:        Perlindungan Mencegah dehidrasi Rangsangan luar Menyimpan lemak Sintesis Vitamin D Menghasilkan bau dan penyamaran Kawalaturan suhu Perlindungan o Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria. menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. suhu. membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran. ini merupakan perlindungan tahap pertama. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan. . sentuhan dan sebagainya. Rangsangan luar o Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . Mencegah dehidrasi o Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran. Lapisan berkematu yang senantiasa gugur.

mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu o Ini adalah proses homeostasis . Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak.Menyimpan lemak o Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . Sintesis vitamin D o Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan. sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor. Menghasilkan bau dan penyamaran o Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa. Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful