SISTEM INTEGUMENTARI(KULIT) Kulit merupakan organ homeostasis yang penting.

Ia merupakan organ manusia yang paling besar yang memiliki berat sekitar enam paun. Kulit bertindak sebagai rintangan di antara persekitaraan luar dan dalam badan iaitu sebagai pemisah. Kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia. Homeostasis dirujuk sebagai pengekalan atau mekanisma kawal atur persekitaran dinamik dalaman (badan organisma) yang malar. Homeostasis merupakan salah satu konsep yang paling penting dalam biologi . Bidang fisiologi boleh mengklasifkasikan mekanisma homeostasis kawalatur dalaman organisma. Gerak balas homeostasis berlaku pada setiap organisma . Antara kepentingannya ialah:
o

Memboleh organisma mengadaptasi kepada persekitaran luar yang mempunyai julat dan habitat yang lebih luas.

o

Menyediakan keadaan dalaman (persekitaran dinamik dalam badan organisma) yang stabil supaya sel-sel dapat menjalankan hidup dengan cekap.

o o

Membolehkan kadar metabolisma dikawal dengan cekap pada bila-bila masa. Enzim-enzim boleh menjalankan fungsinya dengan optimum

Lapisan epidermis
i.

Tidak mempunyai saluran darah , bergantung kepada bekalan darah daripada dermis. 4 Lapisan sel-sel epidermis yang nyata iaitu:

ii. iii. iv. v.

Lapisan germinatif ( Malphigi ) Lapisan granul Lapisan jernih Lapisan terkematu

Bentuk sel-sel jernih ini juga. Hasil pembahagian sel-sel germanitif ini akan tersesar keluar ke arah permukaan di atas lapisan germinatif. akan semakin pipih apabila menjauhi bekalan darah.ii) Lapisan germinatif Lapisan yang paling bawah pada epidermis. Sel-sel lapisan germinatif merupakan sel yang aktif membahagi. iv) Lapisan jernih Lapisan ini berada di atas lapisan granul. iii) Lapisan granul Lapisan ini berada di atas lapisan germinatif. Lapisan yang keluar ini merupakan lapisan granul. keratin merupakan bahan keras berprotein. v) Lapisan terkematu Lapisan ini berada di atas lapisan jernih. Sel-sel ini akan mati apabila bekalan darah tidak diterima atau tidak mencukupi. Sel-sel lapisan germinatif mempunyai banyak granul. Sel-sel ini merupakan bekas sel-sel jernih iaitu sel-sel tanduk yang pipih dan telah mati akibat tidak menerima bekalan darah. Sel-sel lapisan ini sama seperti kepingan nipis yang sentiasa digugurkan dan diganti dengan sel-sel dibawahnya dalam lapisan terkematu . Lapisan ini berfungsi untuk membentuk penutup luar iaitu untuk melindungi kulit. Granul ini terdiri daripada keratin. Sel-sel lapisan granul merupakan sel-sel yang sukar diwarnakan.

Terdapat juga otot-otot dan kelenjar tertentu berfungsi untuk kawalaturan homeostasis. Tempat penumpukan tenaga. terdapat akar rambut. Reseptor Antara reseptor yang terdapat dalam dermis ialah:    Reseptor sentuhan Reseptor Suhu atau termoreseptor Reseptor tekanan Kelenjar Antara kelenjar yang terdapat dalam dermis ialah:   Kelenjar peluh Kelenjar sebum JARINGAN SUBKUTAN ATAU HIPODERMIS / LEMAK Lapisan ini merupakan lapisan penebat haba. Sebagai mobilitas kulit.Lapisan terdalam yang banyak mengandung sel liposit yang menghasilkan banyak lemak. Merupakn jaringan adipose sebagai bantalan antara kulit dan setruktur internal seperti otot dan tulang. perubahan kontur tubuh dan penyekatan panas.Lapisan dermis Lapisan dermis merupakan lapisan yang mempunyai bekalan darah atau kapilari darah. Sebagai bantalan terhadap trauma. Lapisan ini juga menempatkan reseptor-reseptor tertentu. Pada dermis juga. .

Rambut terdiri dari akar ( sel tanpa keratin) dan batang ( terdiri sel keratin ). punggung. Terdapat 2 fasa : 1. stress. Gerak merinding jika terjadi trauma . 90 % dari 100. Terdapat 2 jenis rambut : a. menyaring udara. serta berfungsi sebagai pengatur suhu. kaki. Warna rambut ditentukan oleh jumlah melanin . Bagian dermis yang masuk dalam kandung rambut disebut papil. pendorong penguapan kerngat dan 5. fase pertumbuhan (Anagen) kecepatan pertumbuhan rambut bervariasi rambut janggut tercepat diikuti kulit kepala. Pertumbuhan rambut pada daerah tertentu dikontrol oleh hgormon seks( rambut wajah. rambut terminal ( dapat panjang dan pendek. Cushing(wanita). Rambut velus( pendek. kumis. rambut mengalami kerontokan. dan bibir. Fase Istirahat( Telogen) Berlangsung + 4 bulan. . 4. disebut Piloereksi. halus dan lembut). janggut.RAMBUT. 2. melindungi kulit dari pengaruh buruk:Alis mata melindungi mata dari keringat agar tidak mengalir ke mata. Hirsutisme ( pertumbuhan rambut yang berlebihan pada S. Androgen. 50 – 100 lembar rambut rontok dalam tiap harinya. indera peraba yang sensitive.000 folikel rambut kulit kepala normal mengalami fase pertumbuhan pada satu saat. Berlangsung sampai dengan usia 6 tahun. 3. Kuantitas dan kualitas distribusi ranbut ditentukan oleh kondisis Endokrin. Terdapat di seluruh kulit kecuali telapak tangan kaki dan bagian dorsal dari falang distal jari tangan. bulu hidung (vibrissae) 2.) b. dada. di kontrol oleh H. Fungsi rambut 1.

uara pada folkel rambut.KUKU Permukaan dorsal ujung distal jari tangan atau kaki tertdapat lempeng keatin yang keras dan transparan. Melepaskan keringat sebgai reaksi penngkatan suhu lingkungan dan suhu tubuh. Kelenjar keringat diklasifikasikan menjadi 2 kategori: a. Pertumbuhan rata.tumbuh dari akar yang disebut kutikula.1 mm / hari. KELENJAR – KELENJAR PADA KULIT Kelenjar Sebasea. Terdapat di aksil. anus. sebagai reaksi tubuh terhadap setress. seruminosa yang menghasilkan serumen(wax) . b.pembaruan total kuku jari tangan : 170 hari dan kuku kaki: 12. Berfungsi mengangkat benda – benda kecil. Kecepatan sekresi keringat dikendalkan oleh saraf simpatik.pengekuaran keringat oada tangan. kelenjar Apokrin. Berfungsi mengontrol sekresi minyak ke dalam ruang antara folikel rambut dan batang rambut yang akan melumasi rambut sehingga menjadi halus lentur dan lunak. nyeri dan lain-lain. aksila.rata 0. Pada telinga bagian luar terdapat kelenjar apokrin khusus yang disebut K.pada wanit a akan membesar dan berkurang pada sklus haid. skrotum. Kelenjar ininaktif pada masa pubertas. kaki. K. dahi. dan berm. kelenjar Ekrin terdapat disemua kulit.Apokrin memproduksi keringat yang keruh seperti susu yang diuraikan oleh bakteri menghasilkan bau khas pada aksila.18 bulan. labia mayora.

.Fungsi kulit Antara fungsi kulit ialah:        Perlindungan Mencegah dehidrasi Rangsangan luar Menyimpan lemak Sintesis Vitamin D Menghasilkan bau dan penyamaran Kawalaturan suhu Perlindungan o Lapisan epidermis atau lapisan terkematu merupakan lapisan perlindungan daripada kemasukan bakteria. sentuhan dan sebagainya. Mencegah dehidrasi o Lapisan berkematu mencegah kehilangan air kepersekitaran. Lapisan ini amat berkesan untuk mencegah kehilangan air . suhu. Reseptor-reseptor ini boleh mengesan pelbagai rangsang seperti tekanan. ini merupakan perlindungan tahap pertama. Lapisan berkematu yang senantiasa gugur. Rangsangan luar o Lapisan kulit atau lapisan dermis yang mempunyai banyak reseptor. menyebabkan bakteria sukar membiak dan bertapak tetap pada kulit. membolehkan kulit peka terhadap perubahan persekitaran.

Bau juga bertujuan untuk membeza antara haiwan-haiwan lain. Lapisan lemak ini juga merupakan haba. Lapisa penebat n ini merupakan lapisan yang kaya dengan lemak. Menghasilkan bau dan penyamaran o Bau berguna untuk tujuan pertahanan terutama bagi haiwan yang diburu oleh pemangsa.Menyimpan lemak o Lapisan paling bawah kulit merupakan lapisan lemak subkulitan. Pigmen dalam kulit sesetengah haiwan. mampu meniru atau mengikut perubahan warna persekitaran Kawalaturan suhu o Ini adalah proses homeostasis . seterusnya menukarkannya kepada vitamin D . Sintesis vitamin D o Apabila lapisan kulit ini terdedah kepada sinaran ultraungu. sinaran ultraungu ini akan diserap oleh kulit dan bertindak ke atas prekursor.