P. 1
Soalan Sivik Tahun 6

Soalan Sivik Tahun 6

|Views: 871|Likes:
Published by Aisyah Humairaa

More info:

Published by: Aisyah Humairaa on Jul 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2014

pdf

text

original

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH 1 (PKSR 1

)
TAHUN ENAM

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN
SATU JAM

MEI 2012
MEI 2012 JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B 2. 30 soalan objektif Bahagian A dan 3 soalan struktur Bahagian B 3. Bahagian A, bulatkan jawapan yang betul 4. Bahagian B, tuliskan jawapan pada ruangan jawapan yang disediakan 5. Jawab semua soalan

NAMA TAHUN TARIKH

: ______________________________________ : ______________________________________ : ______________________________________

NAMA SEK : ______________________________________

C. B. Dapat merancang masa dengan baik B. Rancangan makanan tambahan D. Kumpulan Wang Pelajar Miskin 4. Menghormati guru dan kakitangan C. Mempunyai masa tidur yang cukup C. B. II dan IV I. Menjaga nama baik sekolah D. D. D. Mempunyai masa yang lebih untuk makan 2. III dan IV II. Peranan dan tanggungjawab murid di sekolah adalah sepert berikut kecuali A. III dan IV 6. Hak kanak-kanak ialah I menikmati sepenuhnya semua hak tanpa perbezaan dan diskriminasi II mendapat perlindungan istimewa apabila cacat III mendapat kasih saying ibu bapa. yang manakah tidak kita dapati semasa kita di sekolah ? A. Apakah kebaikan yang diperolehi daripada Jadual Harian bagi seorang pelajar? A. III dan IV II. Identiti sesebuah sekolah dapat dikenalpasti melalui …………. jagaan dan perlindungan IV menikmati kebebasan hidup dan sosial A. I. Kemudahan pembelajaran dan pelajaran D.BAHAGIAN A 1. Ilmu pengetahuan dan kemahiran 3. Di antara berikut. II dan III I. II dan III I. Belajar bersungguh-sungguh B. C.. Di antara yang berikut yang manakah tidak disediakan oleh pihak sekolah ? A. I. III dan IV 5. Peluang bercampul gaul B. Pekerjaan masa depan C. II dan IV I. Melanggar peraturan sekolah . Dapat bermain lebih dari masa yang ditetapkan D. I logo II lencana III guru IV lagu sekolah A. Yuran sara hidup C. Skim pinjaman buku teks B.

Bagaimanakah caranya seseorang pelajar dapat mengharumkan nama sekolah mereka ? I menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam akademik II mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah III melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti sekolah IV melibatkan diri dengan pelajar nakal A. B. Yang mana antara berikut bukan cara menjaga kemudahan awam dengan baik ? A. Buddha D. Kristian 9. C. Meletakkan kembali ganggang telefon awam di tempat asal setelah menggunakannya 12. III dan IV 8. Buang sampah di tepi tong sampah yang disediakan D. Kadazan D. Perayaan Chap Goh Mei ialah perayaan yang disambut oleh kaum …… A. II dan III I. Surau dan masjid adalah tempat beribadat bagi penganut A. Taman permainan . D. I. II dan IV I. Hindu 10. Pernyataan di atas menunjukkan Encik X adalah penganut agama ……. Hindu D. Encik X tidak memakan daging lembu kerana lembu dianggap haiwan suci. India C. III dan IV II.. Letakkan kenderaan di tempat yang betul C. Islam B. Yang manakah di antara berikut tidak termasuk dalam kemudahan awam? A. Buddha C. Iban B.7. Perumahan awam B. Telefon awam C. Kristian C. Islam B. Gunakan jejantas semasa melintas B. A. Cina 11. Tandas awam D.

Bertanggungjawab B.13. B. II dan III I. Membuang sampah sarap di tempat yang betul menunjukkan nilai murni A. III dan IV 17. III dan IV II. Bekerjasama D. I. D. D. I. III dan IV II. III dan IV II. D. II dan IV I. B. C. III dan IV 16. Melindungi nyawa dan harta benda awam C. II dan IV I. Punca-punca pencemaran alam sekitar ialah I membuang sampah di dalam sungai II mengecat semula bangunan lama sekolah III melakukan pembakaran terbuka IV penebangan hutan untuk pembangunan A. B. Bersatu hati . Kasih saying C. Mengekalkan keamanan dan keselamatan B. C. Tugas polis sebagai salah satu agensi tempatan adalah seperti berikut kecuali A. Peranan dan tanggungjawab murid di rumah ialah I memasak makanan untuk keluarga II membasuh pinggan mangkuk selepas makan III menyidai dan mengangkat kain IV mengemas bilik tidur dan rumah A. Memukul dan mencederakan orang awam 14. III dan IV 15. II dan III I. Ciri-ciri seorang pelajar yang bertanggungjawab terhadap sekolah ialah I menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam akademik II mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah III melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti sekolah IV melibatkan diri dengan pelajar nakal A. II dan IV I. Menangkap dan mendakwa penjenayah D. I. II dan III I. C.

Agama Kristian B. II dan III I. Buddha D. Berbakti kepada ibumu. Agama Buddha 22. Kitab Tripitaka adalah merupakan kitab suci bagi agama A. I. II dan IV I. Agama Islam D.18. D. Hindu 19. C. Agama Hindu C. III dan IV II. Mengelak berlakunya konflik antara annggota keluarga C. ayahmu. Mematuhi peraturan yang ditetapkan keluarga 20. India. Penganutnya menyembah Jesus Christ D. Kitab suci mereka adalah Kitab Veda C. Tempat ibadat mereka adalah di gereja B. Saling mengelakkan diri apabila bertemu D. orang Asli dan bumiputeta . Ciri-ciri keluarga bahagia adalah seperti berikut kecuali A. B. Berikut merupakan agensi-agensi tempatan iaitu I Bomba dan Penyelamat II Majlis Daerah III Ahli Parlimen IV Rukun Tetangga A. saudara perempuanmu. III dan IV 21. Berikut adalah pernyataan berkaitan Agama Kristian kecuali A. Islam C. Dianuti oleh sesetengah Kaum Cina. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim) Kata-kata hikmah di atas adalah kata-kata hikmah mengikut perspektif agama A. Kristian B. Saling sayang menyanyangi antara satu sama lain B. saudara lelakimu dan orang yang ada hubungan kekeluargaan denganmu.

Cara menjaga dan memelihara kebersihan serta keceriaan kawasan persekitaran adalah seperti berikut I menanam tin-tin kosong II menebas semak samun III memotong ranting dan dahan yang telah mati IV mencantas pokok bunga yang sedang berbunga A. Spesis hidupan air air musnah 27. Mengumpul sampah dan membakarnya C. Kitar semula bermaksud A. masa dan hantaran untuk adat bertunang B. III dan IV 24. Air sungai menjadi jernih dan boleh diminum D. B. Membaiki semula barangan yang telah dibuang 26. Mengekalkan kemananan dan keselamatan Negara D.23. II dan IV I. Melindungi nyawa dan harta benda sekiranya berlaku sebarang bencana 25. II dan III I. Ikan-ikan membiak dengan cepat dan banyak C. Saiz sungai menjadi kecil B. D. Wakil lelaki membawa sirih junjung. Pemprosesan semula bahan buangan di kilang untuk menghasilkan barang baru B. Pembuangan sisa toksid ke dalam sungai akan menyebabkan A. cincin dan hantaran lain D. Tugas Bomba dan Penyelamat ialah A. Mengasingkan sampah mengikut kategorinya D. Perbincangan antara kedua belah pihak untuk menetapkan tarikh. Wakil pihak lelaki memberikan sebentuk cincin belah rotan C. Berikutt situasi yang berlaku semasa adat merisik di dalam adat perkahwinan Kaum Melayu iaitu A. Menjaga keamanan setempat daripada ancaman luar C. III dan IV II. I. C. Memastikan penduduk menikmati persekitaran yang bersih dan sempurna B. Dijalankan di mana kedua mempelai ditepung tawar .

Adat resam ini diamalkan oleh kaum …… A. Lidah bayi yang baru dilahirkan disapu dengan minyak sapi bercampur madu. B. Kaum Iban D. II dan III I. D.28. Kaum Iban . Kaum India 30. Pakaian tradisional Kaum Iban di Sarawak ialah I Kain Sirat II Kalambi III Sinuangga IV Dandong A. Orang Asli C. III dan IV II. I. III dan IV 29. Kaum Melayi D. II dan IV I. Kaum India B. gong dan tempayan yang dikenali sebagai tajau merupakan adat resam bagi Kaum …… A. C. Kaum Kadazan B. Menyimpan pasu. Kaum Cina C.

Menjaga Kemudahan Awam Pernyataan Menggunakan tandas awam dengan cara yang betul ( / ) / ( X ) Mencuri atau mengambil barang dari masjid atau surau Memetik bunga dan merosakkan alatan di taman rekreasi Tidak merosakkan lampu isyarat. lampu jalan dan tiang telefon Merosakkan telefon awam Tidak menconteng dinding tandas. Tandakan betul ( / ) atau salah ( X ) pada pernyataan-pernyataan berikut. pondok bas dan dewan Tidak mengopak pintu dewan atau balai raya Merosakkan alatan permainan di taman permainan Tidak memecahkan cermin dewan atau sekolah Merosakkan tandas awam (10 markah) .BAHAGIAN B 1.

Kenali Budaya Malaysia Kaum Adat Resam Menanggalkan kasut ketika memasuki rumah Melayu Hari Raya AidilAdha Baju Kurung Lemang Perayaan Pakaian Tradisi Baju Melayu Makanan Tradisi Ketupat Kaum Adat Resam Penyapu hanya boleh digunakan untuk membersih rumah atau kedai sahaja Perayaan Pakaian Tradisi Cheong Sam Makanan Tradisi Cina Tahun Baru Cina Kuih Bakul Kaum Adat Resam Mengucapkan Vanakam sebagai tanda hormat Perayaan Pakaian Tradisi Sari Makanan Tradisi India Hari Deepavali Halwa (20 markah) . Isi jawapan yang betul pada ruang kosong di dalam jadual Kenali Budaya Malaysia berikut.2.

Adat Meminang Adat Merisik Adat Bertunang Adat Berinai Akad Nikah Akad Bercincin Situasi Pengantin lelaki membacakan lafaz nikah di hadapan Tok Kadi Adat Wakil lelaki memberikan sebentuk cincin belah rotan Kedua-dua belah pihak berbincang mengenai tarikh.3. sebentuk cincin dan hantaran lain (10 Markah) . Padankan Adat Perkahwinan Kaum Melayu yang betul dengan situasi yang diberi. masa dan hantaran untuk bertunang Dijalankan di mana kedua mempelai ditepung tawar Wakil lelaki datang ke rumah perempuan dengan membawa sirih junjung.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->