P. 1
Soalan Sivik Tahun 6

Soalan Sivik Tahun 6

|Views: 872|Likes:
Published by Aisyah Humairaa

More info:

Published by: Aisyah Humairaa on Jul 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2014

pdf

text

original

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH 1 (PKSR 1

)
TAHUN ENAM

PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN
SATU JAM

MEI 2012
MEI 2012 JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU
1. Kertas soalan ini mengandungi Bahagian A dan Bahagian B 2. 30 soalan objektif Bahagian A dan 3 soalan struktur Bahagian B 3. Bahagian A, bulatkan jawapan yang betul 4. Bahagian B, tuliskan jawapan pada ruangan jawapan yang disediakan 5. Jawab semua soalan

NAMA TAHUN TARIKH

: ______________________________________ : ______________________________________ : ______________________________________

NAMA SEK : ______________________________________

II dan IV I. I. I logo II lencana III guru IV lagu sekolah A. Dapat merancang masa dengan baik B. yang manakah tidak kita dapati semasa kita di sekolah ? A. III dan IV 5. D. C. Apakah kebaikan yang diperolehi daripada Jadual Harian bagi seorang pelajar? A. Dapat bermain lebih dari masa yang ditetapkan D. III dan IV II. Kumpulan Wang Pelajar Miskin 4. II dan III I. III dan IV 6.. III dan IV II. Peranan dan tanggungjawab murid di sekolah adalah sepert berikut kecuali A. Yuran sara hidup C. Menghormati guru dan kakitangan C. Identiti sesebuah sekolah dapat dikenalpasti melalui …………. Ilmu pengetahuan dan kemahiran 3. Menjaga nama baik sekolah D. Belajar bersungguh-sungguh B. Di antara berikut. Pekerjaan masa depan C. Skim pinjaman buku teks B. II dan III I. B. B. Kemudahan pembelajaran dan pelajaran D. II dan IV I. Hak kanak-kanak ialah I menikmati sepenuhnya semua hak tanpa perbezaan dan diskriminasi II mendapat perlindungan istimewa apabila cacat III mendapat kasih saying ibu bapa. Rancangan makanan tambahan D. Mempunyai masa tidur yang cukup C. C. I. Mempunyai masa yang lebih untuk makan 2. Melanggar peraturan sekolah .BAHAGIAN A 1. Peluang bercampul gaul B. D. Di antara yang berikut yang manakah tidak disediakan oleh pihak sekolah ? A. jagaan dan perlindungan IV menikmati kebebasan hidup dan sosial A.

Buang sampah di tepi tong sampah yang disediakan D. Letakkan kenderaan di tempat yang betul C. Bagaimanakah caranya seseorang pelajar dapat mengharumkan nama sekolah mereka ? I menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam akademik II mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah III melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti sekolah IV melibatkan diri dengan pelajar nakal A. Tandas awam D. Kristian C. Buddha C. Taman permainan . III dan IV 8. A. Pernyataan di atas menunjukkan Encik X adalah penganut agama ……. I. D. Surau dan masjid adalah tempat beribadat bagi penganut A. Perayaan Chap Goh Mei ialah perayaan yang disambut oleh kaum …… A. Yang mana antara berikut bukan cara menjaga kemudahan awam dengan baik ? A. C. Hindu D. Kristian 9. Meletakkan kembali ganggang telefon awam di tempat asal setelah menggunakannya 12. Perumahan awam B. Islam B. III dan IV II. II dan III I.. Telefon awam C. Kadazan D. Cina 11. India C. Yang manakah di antara berikut tidak termasuk dalam kemudahan awam? A. B.7. Buddha D. Hindu 10. Gunakan jejantas semasa melintas B. Iban B. Islam B. II dan IV I. Encik X tidak memakan daging lembu kerana lembu dianggap haiwan suci.

Bekerjasama D. Membuang sampah sarap di tempat yang betul menunjukkan nilai murni A. D. II dan IV I. III dan IV 16. B. Punca-punca pencemaran alam sekitar ialah I membuang sampah di dalam sungai II mengecat semula bangunan lama sekolah III melakukan pembakaran terbuka IV penebangan hutan untuk pembangunan A. Menangkap dan mendakwa penjenayah D. Bertanggungjawab B. II dan IV I. Ciri-ciri seorang pelajar yang bertanggungjawab terhadap sekolah ialah I menunjukkan prestasi yang cemerlang dalam akademik II mematuhi peraturan dan undang-undang sekolah III melibatkan diri dengan aktif dalam aktiviti sekolah IV melibatkan diri dengan pelajar nakal A. B. I. I. II dan III I. III dan IV 17. II dan III I. II dan III I. D. C. Melindungi nyawa dan harta benda awam C. Bersatu hati . I. II dan IV I. C. Mengekalkan keamanan dan keselamatan B. Memukul dan mencederakan orang awam 14. B. Peranan dan tanggungjawab murid di rumah ialah I memasak makanan untuk keluarga II membasuh pinggan mangkuk selepas makan III menyidai dan mengangkat kain IV mengemas bilik tidur dan rumah A.13. III dan IV II. III dan IV II. III dan IV II. C. Kasih saying C. Tugas polis sebagai salah satu agensi tempatan adalah seperti berikut kecuali A. III dan IV 15. D.

Penganutnya menyembah Jesus Christ D. ayahmu. Buddha D. Ciri-ciri keluarga bahagia adalah seperti berikut kecuali A. Agama Kristian B. (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim) Kata-kata hikmah di atas adalah kata-kata hikmah mengikut perspektif agama A. Agama Hindu C. Saling sayang menyanyangi antara satu sama lain B. Kristian B. orang Asli dan bumiputeta . III dan IV II. Agama Buddha 22. saudara perempuanmu. Agama Islam D. saudara lelakimu dan orang yang ada hubungan kekeluargaan denganmu. Islam C. Berbakti kepada ibumu. C. Mengelak berlakunya konflik antara annggota keluarga C.18. Dianuti oleh sesetengah Kaum Cina. Berikut adalah pernyataan berkaitan Agama Kristian kecuali A. Hindu 19. I. III dan IV 21. India. II dan III I. Mematuhi peraturan yang ditetapkan keluarga 20. Berikut merupakan agensi-agensi tempatan iaitu I Bomba dan Penyelamat II Majlis Daerah III Ahli Parlimen IV Rukun Tetangga A. II dan IV I. B. Tempat ibadat mereka adalah di gereja B. Kitab Tripitaka adalah merupakan kitab suci bagi agama A. Kitab suci mereka adalah Kitab Veda C. Saling mengelakkan diri apabila bertemu D. D.

Mengasingkan sampah mengikut kategorinya D. I. Cara menjaga dan memelihara kebersihan serta keceriaan kawasan persekitaran adalah seperti berikut I menanam tin-tin kosong II menebas semak samun III memotong ranting dan dahan yang telah mati IV mencantas pokok bunga yang sedang berbunga A. Ikan-ikan membiak dengan cepat dan banyak C. Mengekalkan kemananan dan keselamatan Negara D. Mengumpul sampah dan membakarnya C. D. III dan IV 24. Spesis hidupan air air musnah 27. Pemprosesan semula bahan buangan di kilang untuk menghasilkan barang baru B. Memastikan penduduk menikmati persekitaran yang bersih dan sempurna B. Wakil pihak lelaki memberikan sebentuk cincin belah rotan C. II dan IV I. B. Tugas Bomba dan Penyelamat ialah A. II dan III I. Kitar semula bermaksud A. Dijalankan di mana kedua mempelai ditepung tawar . Melindungi nyawa dan harta benda sekiranya berlaku sebarang bencana 25. Membaiki semula barangan yang telah dibuang 26. C. Menjaga keamanan setempat daripada ancaman luar C. masa dan hantaran untuk adat bertunang B. III dan IV II. Air sungai menjadi jernih dan boleh diminum D. Perbincangan antara kedua belah pihak untuk menetapkan tarikh. Saiz sungai menjadi kecil B. Berikutt situasi yang berlaku semasa adat merisik di dalam adat perkahwinan Kaum Melayu iaitu A. Wakil lelaki membawa sirih junjung. Pembuangan sisa toksid ke dalam sungai akan menyebabkan A. cincin dan hantaran lain D.23.

Adat resam ini diamalkan oleh kaum …… A. Kaum India B. III dan IV II. Kaum Iban D.28. C. Kaum Cina C. D. B. Kaum India 30. Kaum Melayi D. Orang Asli C. Kaum Iban . Lidah bayi yang baru dilahirkan disapu dengan minyak sapi bercampur madu. Kaum Kadazan B. II dan III I. III dan IV 29. II dan IV I. Menyimpan pasu. I. gong dan tempayan yang dikenali sebagai tajau merupakan adat resam bagi Kaum …… A. Pakaian tradisional Kaum Iban di Sarawak ialah I Kain Sirat II Kalambi III Sinuangga IV Dandong A.

BAHAGIAN B 1. lampu jalan dan tiang telefon Merosakkan telefon awam Tidak menconteng dinding tandas. Menjaga Kemudahan Awam Pernyataan Menggunakan tandas awam dengan cara yang betul ( / ) / ( X ) Mencuri atau mengambil barang dari masjid atau surau Memetik bunga dan merosakkan alatan di taman rekreasi Tidak merosakkan lampu isyarat. Tandakan betul ( / ) atau salah ( X ) pada pernyataan-pernyataan berikut. pondok bas dan dewan Tidak mengopak pintu dewan atau balai raya Merosakkan alatan permainan di taman permainan Tidak memecahkan cermin dewan atau sekolah Merosakkan tandas awam (10 markah) .

Isi jawapan yang betul pada ruang kosong di dalam jadual Kenali Budaya Malaysia berikut.2. Kenali Budaya Malaysia Kaum Adat Resam Menanggalkan kasut ketika memasuki rumah Melayu Hari Raya AidilAdha Baju Kurung Lemang Perayaan Pakaian Tradisi Baju Melayu Makanan Tradisi Ketupat Kaum Adat Resam Penyapu hanya boleh digunakan untuk membersih rumah atau kedai sahaja Perayaan Pakaian Tradisi Cheong Sam Makanan Tradisi Cina Tahun Baru Cina Kuih Bakul Kaum Adat Resam Mengucapkan Vanakam sebagai tanda hormat Perayaan Pakaian Tradisi Sari Makanan Tradisi India Hari Deepavali Halwa (20 markah) .

masa dan hantaran untuk bertunang Dijalankan di mana kedua mempelai ditepung tawar Wakil lelaki datang ke rumah perempuan dengan membawa sirih junjung. sebentuk cincin dan hantaran lain (10 Markah) . Adat Meminang Adat Merisik Adat Bertunang Adat Berinai Akad Nikah Akad Bercincin Situasi Pengantin lelaki membacakan lafaz nikah di hadapan Tok Kadi Adat Wakil lelaki memberikan sebentuk cincin belah rotan Kedua-dua belah pihak berbincang mengenai tarikh. Padankan Adat Perkahwinan Kaum Melayu yang betul dengan situasi yang diberi.3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->