PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS

)

2.0

KEMAHIRAN PRS

2.1

KEMAHIRAN ASAS FASILITATOR

2.1.1 Peranan Fasilitator

Setiap fasilitator mempunyai peranan yang tertentu. Antara peranan fasilitator ialah:

Berkemahiran Generik Profesional Cekap Memahami Mengelola Kecemasan Menggilap Kemahiran Memperbaiki Hubungan Membantu dan Melihat Masalah

1

1.membincang. 2.2 Kepentingan Asas Fasilitator • Kesedaran diri • Asas komunikasi • Psikologi remaja • Asas Kaunseling 2.  Fasilitator perlu menumpukan penyelesaian masalah dengan penyelesaian yang dipersetujui kumpulan itu sahaja. Mengajak semua ahli kumpulan meneliti dari semua aspek hingga mereka sama-sama dapat melihat dan menjernihkan kekeruhan suasana bagi melihat penyelesaian.1.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.3 Kemahiran Mengenadalikan Latihan Dalam Kumpulan     Mengenalpasti kes dan isu Bentuk kumpulan Amali mengkaji.1.4 Kemahiran Personaliti Berkesan Mendengar & faham Dipercayai & berfikiran terbuka Penerimaan tanpa syarat & mengambil berat Tulen Kemahiran Personaliti Berkesan 2 . mempertimbang untuk mencari penyelesaian masalah sebelum dirumuskan.

Perkara yang tidak boleh dilakukan oleh PRS Mengawal. menjelas dan membantu rakan melihat beberapa alternative sebelum membuat keputusan Memberi sokongan dan galakan untuk rakan mengambil langkah positif Mematuhi kerahsiaan Menyedari bukan semua masalah boleh diatasi Berbincang dan membantu rakan yang menghadapi masalah biasa seharian Memimpin rakan melihat masalahnya dengan objektif dan menggalakkan mereka mencari penyelesaian sendiri supaya mereka belajar melalui pengalaman Merujuk kes-kes yang berat kepada guru bimbingan dan menjadi jambatan kepada rakan yang bermasalah untuk bertemu dengan guru BK atau orang lebih arif Menjalankan projek membantu sambil mempengaruhi rakan lain supaya melibatkan diri Memberatkan kesajahteraan diri dan memahami limitasi diri untuk membantu. rasa selesa dan empati Menerima rakan dengan terbuka Mendengar. 3 .5 KESAN DAN AKIBAT BERKEMAHIRAN DAN TIDAK BERKEMAHIRAN Perkara yang boleh dilakukan oleh PRS Pemudah cara dalam keadaan terbuka. Terlibat dengan masalah rakan secara peribadi sehingga mengganggu pelajaran dan perasaan. penuh kepercayan. memberi khutbah atau mendesak rakan tentang apa yang harus mereka lakukan Membuat kesimpulan awal dan cuba mengubah mereka Memberi nasihat atau memberi cadangan penyelesaian untuk diikuti Menyelamatkan rakan dengan membuat sesuatu yang sepatutnya dilakukan oleh rakan itu sendiri Bercerita dengan orang lain Mengharapkan semua masalah boleh diatasi dengan segera Berbincang dengan rakan yang menghadapi masalah emosi secara mendalam Bertindak menyelesaikan masalah rakan Menghadapi sendiri masalah yang runcing sehingga mengganggu ketenteraman jiwa Menjalankan projek bersendirian dan mengetepikan rakan lain.1.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.

antropologi dan sosiologi 4 .PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.2 STRATEGI PEMUDAHCARA Sumbangsaran (Brainstorming) •Kaedah Osborn – tumpu kepada kuantiti (Quantity brreeds quality) •Simpan kritikan •Galakkan idea-idea pelik •Campur dan perbbaiki idea-idea (process of association) Response Rounds • Kaedah Deplhi – consensus (tanpa bangkangan. setuju 100% atau keputusan sebulat suara) Buzz Groups •Buzz groups – pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil. •Kumpulan kecil ini bertemu dalam masa yang singkat untuk memikirkan sesuatu masalah kecil (tanpa persediaan awal atau refleksi) •Idea-idea kemudiannya dibentang kepada peserta lain. Silence Reflection Pause (Howard Gardner) • Teori Multiple Intelligence menggunakan aspek-aspek kognitif dan psikologi perkembangan.

1 KEMAHIRAN KOMUNIKASI BERKESAN Keperluan Dalam Komunikasi Untuk mencapai hasrat atau objektif pelaku Untuk mengumpul data / maklumat / pengetahuan dan penyebaran maklumat Alat untuk memberi amaran atau kawalan tingkah laku Alat penggiat atau pendorong latihan Alat perhubungan atau interaksi antara satu sama lain Sebahagian kaedah membuat penilaian dan keputusan Alat untuk pengajaran dan latihan 5 .3.3 2.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.

3.3.3 Kemahiran Generik (Insaniah) Kemahiran Komunikasi Kemahiran Interpersonal Kemahiran Membuat Keputusan Kemahiran Team Working Kemahiran Life Long Learning 6 .2 Tujuan komunikasi Interpersonal Mengenal Diri Sendiri Untuk Bermain Atau Memenuhi Masa Senggang Tujuan Komunikasi Interpersonal Mengenal Dunia Luar Mengubah Sikap Dan Tingkah Laku Diri Atau Orang Lain Membentuk Dan Menjaga Hubungan 2.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.

Bahasa. Komunikasi non-verbal adalah berhubung dengan symbol selain ‘perkataan’. sentuhan). Prosemik (jarak. Artifaktual (pakaian dan kosmetik termasuk bauan) 7 . Contohnya: i.3. gestural (isyarat) dan postural (lengguk badan).5 Komunikasi Verbal dan Non-Verbal Komunikasi verbal adalah berhubung dengan semua jenis simbol yang menggunakan ucapan ‘perkataan’. Contohnya: i. ii.3. Kinestetik yang menggunakan gerak tubuh seperti facial (muka). iii.4 Kesan Komunikasi Berkesan Keterbukaan Kesetaraan Empati / Teraputik Positif Mendokong 2.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2. ruang.

1 Kemahiran Mendengar Mencari isiisi penting Mengenal isi-isi tersurat Kemahiran mendengar membolehkan pendengar Melakukan tindakbalas dan arahan Memperoleh idea Walaubagaimanapun adalah penting bagi seseorang itu mempunyai kemampuan seiring 8 .4 KEMAHIRAN MENDENGAR 2.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.4.

senyum. ucapkan selamat dan terima kasih.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.4.2 Kemahiran Melayan Kemahiran melayan membolehkan:      Melayan – mesra : berdiri (jika sesuai).4. menganggukangguk kepala Merespon – sopan : mengulang apa yang diperkatakan Menyoal – jelas Memberi maklumat – tepat : membuat kesimpulan Di akhir pertemuan. pertembungan mata.3 Kemahiran Mendengar Secara Aktif Menumpukan perhatian kepada apa yang didengar samaada melalui pertuturan. dengan:     Perkataan sesuai Intonasi ceria Eksperesi muka menyenangkan Tawaran atau jemput datang lagi 2. membuat pelanggan selesa Mendengar – empati : memberi tumpuan. bunyibunyian tertentu atau alat pandang dengar. Ini dilakukan dengan tujuan: Mendapatkan maklumat Mencatat nota Menjalankan atau menunaikan arahan Mengecam bunyi Mengenalpasti sesuatu perkara Menjawab soalan Mengingati kembali perkara yang didengar 9 .

4.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.4 Kemahiran Mendengar Secara Reflektif Kesungguhan mendengar dengan indera telinga boleh lebih difahami dengan melihat menggunakan mata hati Memerhati melalui pelbagai perspektif Memberi keutamaan dalam mengumpul dan mengenalpasti maklumat Pengamatan tajam dan sensitif memakan masa agak lama Berfikir sebelum membuat keputusan 10 .

5 KEMAHIRAN MENGENALPASTI MASALAH 2.5.PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.1 Penerokaan Masalah Sejarah dan latar belakang Perasaan yang sedang dialami Perubahan perlakuan yang dialami Cara dan corak pemikiran Nilai hidup klien Kekuatan dan kelemahan klien Kaitan masalah dengan persekitaran dan orang lain Keadaan kehidupan seharian klien 11 .

5. kemanjaan.2 Punca Manusia Bermasalah Mengikut Psikologi Perasaan rendah diri – kecacatan fizikal. pengabaian Tidak dapat berhadapan dengan diri sendiri Terlalu berusaha untuk mencapai superioriti ‘Fictional finalsm’ yang tidak realistik Gaya hidup yang bercanggah dengan realiti 12 .PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful