INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1

Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen

HARMONI :
Objektif Kognitif : i. Mengetahui dan memahami konsep harmoni. ii. Meneliti prinsip harmoni pada objek buatan manusia, alam semula jadi dan hasil seni visual.

Nota ringkas
1. Harmoni merupakan salah satu prinsip dalam menghasilkan sesuatu rekaan seni visual. 2. Berlaku apabila unsur-unsur seni disusun atau diatur secara berulang atau terancang. 3. Susunan ini menimbulkan kesan tindakbalas tampak pada alam sekitar atau karya seni visual. 4. Semua atau beberapa unsur seni tersebut digabungkan untuk menimbulkan rasa menarik, selesa, sesuai, seragam, bersatu dan tenang. 5. Harmoni wujud pada benda alam semula jadi dan benda buatan manusia. 6. Dalam pendidikan seni visual, gabungan asas seni reka penting bagi menampakkan kesan harmoni. 7. Kesan harmoni pada unsur seni dapat digambarkan pada unsur seni melalui olahan berikut: i. Harmoni garisan : - Jika garisan yang bersuaian dengan bentuk sesuatu objek digunakan. - Contoh : garisan menggambarkan percikan bunga api, ombak, rintik hujan dll.

ii. Harmoni rupa : - Dapat ditunjukkan jika rupa yang serupa disusun secara berulang-ulang untuk membentuk corak atau gubahan. - Contoh : rupa corak kertas pembalut hadiah.

iii. Harmoni bentuk : - Terjadi jika terdapat keseimbangan dan kesesuaian dari segi saiz objek atau ulangan susunan bentuk. Contoh : kereta di jalan raya, tiang elektrik bersusun.

.INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1 Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen Nota ringkas iv. atau sekumpulan.Merujuk kesesuaian penggunaan ruang yang kosong di dalam hasil seni visual atau pada ruang semula jadi. harimau di rumput kering. . . pakaian satu tema warna walaupun berbeza reka bentuk. v. pemilihan dan susunan sesuatu bentuk dalam ruang akan menjadikan karya itu lebih menarik. warna monokrom digunakan untuk menghasilkan pemandangan senja.Dalam sesebuah penghasilan karya.Dapat ditunjukkan apabila bersesuaian digunakan mengikut tema. jalinan pada beberapa ekor rama-rama. Harmoni jalinan : Berlaku jika jalinan yang sesuai dan seragam terdapat pada sesuatu permukaan. vi. dan bilik bertema warna tertentu.Contoh : warna neutral untuk menghasilkan pemandangan alam. Harmoni ruang : . Harmoni warna : . Contoh : rupa corak yang terdapat pada permukaan jubin yang disusun.

jam tangan bersaiz besar untuk lelaki dan kecil untuk wanita.INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1 Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen Nota ringkas 8. Penggunaan harmoni pada objek juga sering disesuaikan dengan tema dan jiwa pengguna bagi menunjukkan harmoni atau keserasian. iii. aksesori barang kemas untuk wanita dan lelaki aksesori lebih maskulin untuk lelaki. warna dan jalinan pada produk sofa yang sedondon. tema jalur dan petak-petak pada kemeja lelaki. iv. haiwan yang berharmoni dari segi warna dengan habitatnya. Perlindungan ini membantu daripada serangan pemangsa ataupun untuk berburu mencari makanan. Harmoni pada bentuk. gabungan jalinan dan susunan reka corak pada hasil kraf. Kehidupan kita berharmoni dengan elemen alam semula jadi dari segi warna. Harmoni wujud pada alam semula jadi di sekeliling kita. Harmoni pada alam juga menampakkan keindahan. Harmoni pada objek buatan manusia i. bentuk dan ruang di sekeliling kita. iii. jalinan. Contohnya rumput yang tumbuh sama saiz dan ketinggian yang bergerak seiringan apabila ditiup angin. 9. i. Prinsip harmoni digunakan untuk menarik perhatian atau menimbulkan keindahan. rupa. Contoh : tema flora pada pakaian wanita. motif flora dalam reka corak pada kain batik dan susunan barangan mengikut produk di pasar raya. ii. Elemen harmoni alam semula jadi sering digunakan sebagai sumber ilham penghasilan barangan buatan manusia. iv. . Contoh : penggunaan warna sepadan pada bangunan. ii. ketenangan dan keselesaan. Harmoni pada alam semula jadi. jalinan dan warna pada haiwan dengan alam sekitar membantu haiwan itu untuk berlindung di sebalik alam sekitarnya.

INSTRUMEN PBS: Tingkatan 1 Prinsip Rekaan :Harmoni Nota & Instrumen Nota ringkas 10. . ii. iii. iv. ukiran kayu dan tekat dibentuk dengan harmoni dan sesuai dengan fungsinya. Pemilihan bentuk sesuatu objek dan jalinan di dalam ruang sebuah lukisan atau catan akan mewujudkan harmoni dan keseimbangan dalam karya tersebut. i. Harmoni pada karya seni visual. berirama dan teratur dilihat lebih harmoni berbanding rupa yang tidak tentu arah susunannya dalam menghasilkan corak. Kesan susunan rupa dan warna yang sama akan menghasilkan kesan harmoni pada pandangan mata. Contoh : labu Sayong dibentuk berbentuk labu bagi memudahkan penyimpanan air. batik. iaitu tenunan. anyaman. Semua produk seni seperti kraf tradisional. Susunan rupa yang rapi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful